Hírek

loading...
2022. 05. 24. 13:53

Hogyan működik a terrorizmus?

Szeged
Hogyan működik a terrorizmus? Mitől sikeres avagy sikertelen egy terrorszervezet? Ezekre a kérdésekre adott választ Diego Muro vendégoktatónk a szegedi központban.
2022. 05. 24. 11:36
Lunch Talks

A véleménynyilvánítás szabadságának védelme a közösségi média platformokkal szemben médiumokkal szemben

Budapest
A májusi rendhagyó MCC Lunch Talks sorozat negyedik, egyben utolsó előadója Dr. Koltay András, médiajogász, az MCC Szólásszabadság Műhely vezetője volt.
2022. 05. 24. 10:15
Fiatal Tehetség Program

Debreceni képzési hétvége a beregszászi FIT-es diákoknak

Debrecen
Az MCC Kárpátalja csapata egy igazán intenzív és nagyon tartalmas hétvégét tudhat a háta mögött.
2022. 05. 24. 10:01
Konferenciák

Az MCC is kiállított a CPAC Hungary rendezvényén

Budapest
Rengetegen érdeklődtek az MCC képzései és tudományos tevékenysége, nemzetközi kapcsolatai, valamint az MCC Press által kiadott könyvek iránt.
2022. 05. 24. 9:17

Veled nem játszunk! – Kiközösítés az iskolában

Miskolc
Bullying. Manapság gyakran találkozunk ezzel az angol eredetű szóval. Zaklatást, kiközösítést, iskolai bántalmazást jelent, de igazából egyik sem fedi le teljesen az eredeti szó tartalmát. A miskolci MCC-ben Szőnyi Lídia, az MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára, a téma szakértője beszélt a jelenségről, annak okairól és a megoldásokról.
2022. 05. 24. 8:39
Média Iskola

MCC-s diákok háromszéki riportúton

Május 13. és 17. között Média Iskolánk 6 hallgatója utazott Háromszékre Kálnoky Borisszal, a Média Iskola vezetőjével. Céljukként a térség sajátosságainak megismérét tűzték ki.
2022. 05. 24. 8:24
Klímapolitikai Intézet

Részt vett a Klímapolitikai Intézet a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon

Budapest
Nagy érdeklődés övezte a 2022. május 20-án megrendezett 29. Ifjúsági Sajtófesztivált, ahol az MCC és a Klímapolitikai Intézet kiállítóként és szakmai partnerként vett részt.
2022. 05. 24. 8:04
Diákjaink írták, Vezetőképző

Vezetőképzősök Újvidéken

2022. 05. 24. 7:31
Budapest Lectures

Merre tart Ausztrália?

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége a fővárosban tartott CPAC nemzetközi konferenciáról érkezett.
2022. 05. 23. 12:06
Jogi Iskola

Betekintés az amerikai Legfelső Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság működésébe

Budapest
Michael Shenkman, az Amerikai Egyesült Államok legfőbb bírójának tanácsadó-helyettese és Szabó Attila, a magyar Alkotmánybíróság elnökének kabinetfőnöke osztották meg tapasztalataikat.
2022. 05. 23. 10:29
Középiskolás Program

A globális klímaváltozástól a jelenleg zajló energiaválságig

Budapest
Második alkalommal került megrendezésre az MCC Középiskolás Program új szakmai rendezvénye, a "KáPrémium".
2022. 05. 20. 16:05

Forradalmi nemzedék, akik nem akartak forradalmat csinálni

Szolnok
Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója volt a szolnoki képzési központ vendége, ahol bemutatta azt a 2020-as nagymintás ifjúságkutatást, melyből kiderül, hogy bármilyen népszerűnek tűnik manapság youtubernek, influencernek lenni, a mai fiatalok elenyésző hányada vágyik erre. Mégis miért ilyen népszerűek ezek a tevékenységek a fiatalok körében?
2022. 05. 20. 15:24
Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző

Brüsszeli tanulmányúton a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai

Brüsszel
Az Európai Parlamentben is látogatást tettek az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző (KKV) hallgatói brüsszeli tanulmányútjuk során. A közéleti program résztvevőinek ez volt a harmadik képzési hétvégéje, amelyet részben Budapesten, részben a belga fővárosban töltöttek.
2022. 05. 19. 13:55
Vitaakadémia

Az MCC Vitaakadémia diákjai a Vienna IV 2022 nemzetközi vitaversenyén jártak

Bécs
Az MCC Vitaakadémia 3 csapatot és 2 bírót küldött a bécsi Vienna IV 2022 nemzetközi vitaversenyére. Vitázóink többek között a Harvardi, a Leuveni és az Oxfordi Egyetem, a Science Po, és a Hebrew University of Jerusalem csapatai, továbbá a világbajnokság főbírózását is ellátó csúcsvitázók csapataival szálltak ringbe.
2022. 05. 19. 13:12
Klímapolitikai Intézet

Cseberből vederbe: Klímaválság, energiaválság és geopolitikai válság

Szeged
A klímapolitika fel- vagy alulértékelődik a következő években? A kérdést Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója járta körbe az MCC szegedi képzési központjában.
2022. 05. 19. 11:09

Milyen a Japán gondolkodásmód és miként próbál megújulni a szigetország?

Békéscsaba
Stephen Nagy, nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Tokiói Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense volt a vendégünk az MCC békéscsabai képviseletén.
2022. 05. 18. 9:25
Középiskolás Program

Ép testben ép lélek

Budapest
Május 14-én “Ép testben ép lélek” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC budapesti képzési központjában.
2022. 05. 18. 7:14
Könyvkiadás

Amerika ébredése

Budapest
Az amerikai identitás akkor ismerhető meg, ha megértjük a puritanista alapítók szemléletét – hangsúlyozta Joshua Mitchell, a Georgetown Egyetem professzora. A politikai filozófus hamarosan magyarul is megjelenő könyvének budapesti bemutatóján az amerikai identitáspolitika válságáról beszélt.
2022. 05. 18. 7:00

Államelméleti, egyházjogi és római jogi értékek Itáliában

Olaszország
A Jog és Társadalom Műhely hallgatói május 6–11 között tanulmányúton vettek részt Olaszországban. A tanulmányút célja az volt, hogy a Jogi Iskola tárgyaihoz és a Műhely munkájához kapcsolódóan a keresztény állambölcseletek gyakorlati elsajátítása mellett a hallgatók az egyházjogi és római jogi értékeket nem-tantermi körülmények között is felfedezzék.
2022. 05. 18. 7:00
Budapest Lectures

Űripar: Az EU geopolitikai aduásza?

Budapest
Az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozatának legutóbbi alkalmával az Európai Unió világűrrel kapcsolatos stratégiáját tekintette át Ugo Celestino, az Európai Bizottság űrkutatásért és innovációért felelős szakpolitikai tisztviselője, valamint Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
2022. 05. 18. 7:00

Az örök szülői dilemma – a szülő-gyermek kapcsolat mibenlétéről

Győr
A gyermeknevelés minden szülőnek tartogat kihívásokat, melyek megoldására aligha lehet egységes, mindenki számára alkalmazható nevelési stratégiákat ajánlani. A korai gyermekkorban jelentkező viselkedési problémák komoly kihívás elé állítják a szülőket és a szakembereket egyaránt. Hogy léteznek-e egyáltalán e problémákra megfelelő válaszok? És ha igen, mik azok? Ezek a kérdések már régóta foglalkoztatják a gyermekneveléssel foglalkozó szakembereket és a problémákkal szembesülő szülőket egyaránt. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. E folyamatokról és korai problémafelismerésekről hallhattak azok, akik május 10-én ellátogattak a győri MCC képzési központba, ahol Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője tartott előadást Elhanyagolás és túlszeretés között félúton címmel.
2022. 05. 17. 14:58

Az MCC az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve segíti a kárpátaljaikat

Újabb két tonna adományt indított útjára a Mathias Corvinus Collegium, hogy segítse a háború miatt nehéz helyzetbe kerülő kárpátaljai MCC-s diákokat, oktatókat és családtagjaikat, valamint más rászorulókat. Emellett további két tonna tárgyi adományt pedig az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével juttatja el a háború sújtotta családok részére - hangzott el a két szervezet közös sajtótájékoztatóján.
2022. 05. 17. 11:25
Lunch Talks

Az Európai Ügyészség: elefánt a porcelánboltban?

Budapest
A májusi rendhagyó MCC Lunch Talks sorozat harmadik előadója Dr. Csúri András, büntetőjogász, az MCC Büntetőjogi Műhely vezetője volt.
2022. 05. 17. 10:43
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi választási eredményváró

Budapest
Németország legnépesebb és gazdaságilag legerősebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) május 15-én új tartományi parlamentet választott. A választás kapcsán az MCC Magyar-Német Intézete és a Polgári Magyarország Alapítvány közösen választási estet szerveztek az MCC-be 17 órai kezdettel. A rendezvényen 50-en vettek részt.
2022. 05. 17. 9:47

Hogyan feleljünk a legmeredekebb kérdésekre? - Szülők Akadémiája Szombathelyen

Szombathely
Egy egész délutánt töltöttek együtt az MCC szombathelyi központjába járó FIT-es diákok szülei az első alkalommal megszervezett zárt Szülők Akadémiája keretein belül. A három órás interaktív workshop a szexuális nevelés témáját járta körül.
2022. 05. 17. 9:22
Könyvkiadás

Alkotmányjogi utazás Amerikában

Békéscsaba
Amerikába kalandoztunk dr. Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője és a bemutatott kötet szerzője, valamint dr. Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője segítségével az MCC békéscsabai központjában.
2022. 05. 17. 9:15

Az egyensúlyteremtés művészete

Békéscsaba
Egyensúlyteremtés művészete címmel tartott előadást az MCC békéscsabai központjában Stephen Nagy nemzetközi kapcsolatok szakértő, a Tokiói Keresztény Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense, akinek fő kutatási témái közé tartozik többek között a kelet-ázsiai régió gazdasági, politikai és biztonsági aspektusból történő vizsgálata is.
2022. 05. 17. 8:14
Ambassador Talks

Nálunk járt Szlovénia magyarországi nagykövete

Budapest
A koronavírus-járvány kezelése és a régi pártok kapcsán jelentkező bizalmatlanság okozta a politikai átrendeződést a szlovéniai választásokon – elemezte az eredményeket Szlovénia magyarországi nagykövete. Marjan Cencen az Ambassador Talk hétfői rendezvényén nem csak a politikai helyzetet ismertette délnyugati szomszédunknál, de beszélt nagyköveti feladatairól, hivatása kihívásairól is.
2022. 05. 16. 12:53

A hadviselés kevésbé ismert formái

A veszprémi MCC vendégei legutóbbi rendezvényünkön Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője előadását hallgathatták meg a hadviselés kevésbé ismert formáiról.
2022. 05. 16. 12:20

Szőnyi Lídia: Ne a hibást keressük, hanem a probléma megoldását!

Debrecen
A bullying súlyos probléma manapság mind az iskolai közösségekben, mind pedig online.
2022. 05. 16. 11:45

Adományozás az Ukrajnában élőkért

Diákjaink a Mathius Corvinus Collegium (MCC) közreműködésével több tonna adományt és közel 2 millió forintot gyűjtöttek össze a kárpátaljai MCC-s diákoknak és családoknak, valamint még szálláshelyet is tudtak biztosítani nekik.
2022. 05. 13. 14:30
30 év kérdőíve, Közgazdasági Iskola

Integet a múlt – Visszatekintés az elmúlt 30 évre

Budapest
Hogyan éltük meg az elmúlt 30 évet? Vajon megvalósultak a középiskolát 1990 környékén elvégző diákok elképzelései a jövőjükről? Többek között a fenti kérdések is szóba kerültek az MCC Közgazdasági Iskolájának keddi rendezvényén, melyen meghívott vendégeink érettségit követő életútjukat elevenítették fel Szepesi Balázs iskolavezető segítségével. A beszélgetés résztvevői Wolf Katalin énekesnő, Skrabski Fruzsina újságíró és Csapodi Zoltán, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának igazgatója voltak, akik nosztalgikus hangulatban emlékeztek vissza egykori középiskolás élményeikre és az azt követő felnőtt életük egyes állomásaira.
2022. 05. 13. 13:04

Barát vagy ellenség, ahogy az érdek kívánja…

Szekszárd
Az orosz-ukrán háború kapcsán a diplomáciai trendekről volt szó a szekszárdi MCC legutóbbi szakmai programján. Kiss Rajmund előadásából kiderült, hogy a nyugat által megfogalmazott – már-már licit szerűen működő – gazdasági szankciók egyelőre nem rengették meg Oroszországot.
2022. 05. 13. 12:58

Megújul a debreceni Aranybika

Debrecen
Nyílt, országos építészeti tervpályázatot hirdet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a debreceni Aranybika Szálló felújítására és új oktatási központ létrehozására. A nagyközönség már nyár végén megismerheti a nyertes pályaművet, amelyről a szakma legjelesebb képviselőiből álló bírálóbizottság dönt majd. Az MCC biztosítja az átláthatóságot: a vonatkozó hazai és európai uniós közzétételi jogszabályoknak teljeskörűen megfelelve kiírt tervpályázatra 2022. július 15-ig lehet benyújtani a pályaműveket.
2022. 05. 13. 12:48

Magyarország helyzete az EU-ban a háború és a francia elnökválasztás tükrében

Székesfehérvár
„Magyarország helyzete az EU-ban a háború és a francia elnökválasztás tükrében” címmel tartottak angol nyelvű előadást a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képzési központjában.
2022. 05. 13. 11:31
Budapest Lectures

A Japán-Kína paradoxon

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége egyenesen Tokióból érkezett hozzánk. Stephen Nagy, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik, de kanadai állampolgár, immáron több évtizede foglalkozik a kelet-ázsiai régióval a térség számos országát megjárva.
2022. 05. 13. 11:03
Jogi Iskola

Inter arma enim silent lēgēs?

Budapest
Az orosz-ukrán háború összefüggésében erre a kérdésre kereste a válaszokat Bruno Simma, a Nemzetközi Bíróság volt tagja, a University of Michigan Law School professzora, valamint Varga Réka, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának volt jogi tanácsadója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense az MCC Nemzetközi Jogi Műhely által szervezett rendezvényen. A beszélgetést Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhely vezetője moderálta.
2022. 05. 13. 8:59

Mi tényleg egymásért vagyunk

Szombathely
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang voltak a szombathelyi MCC képzési központ vendégei 2022. május 11-én. Az olimpikonokkal való beszélgetésre olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy már a regisztráció első napján nyilvánvalóvá vált, hogy a központ előadóterme nem lesz elegendő. A vendégek végül megtöltötték a Magyar Művelődési Innovációs Központ (MMIK) színháztermét.
2022. 05. 13. 8:43
Könyvkiadás

Migráció és antiszemitizmus Nyugaton

Pécs
A zsidó-keresztény Európa szellemi örökségét erodálja a migráció nyomán egyre nagyobb számban és határozottabban jelentkező muszlim antiszemitizmus Nyugaton. A "wilkommenskultur" negatív hatásai és a nem keresztény vallási közösségek által elkövetett erőszakos cselekmények komoly kihívást jelentenek a befogadó országoknak.
2022. 05. 12. 15:04

Eufória vagy gyász

Pécs
Politika és pszichológia, két egymástól elég távol álló tudomány vagy mégsem?