Olvasási idő: 1 perc

Milyen aspektusok mentén képes a vallás befolyásolni egy társadalom szerkezetét és kultúráját? Erről beszélt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Lectures rendezvényén James Orr, a Cambridge-i Egyetem adjunktusa, akinek vallásfilozófiai, politikai-teológiai témakörökben született írásai erős hatást gyakorolnak a mai szociológiai viszonyokra.

Egy nép kultúrájában leginkább a vallás mint identitásképző erő jelenik meg, azonosságtudatot és hovatartozás-érzést kínálva fel a társadalomnak. Ebből kifolyólag különböző belső meggyőződések által késztetést érzünk arra, hogy felvegyünk egy adott identitást.

James Orr előadásában kiemelte: az összetartás érzését és a morális értékeket elvető ideológiák is könnyen terjednek, ha hagyjuk. Éppen ezért fontos, hogy a közösség tagjai megtalálják azt a kapcsolódási pontot, amely – egy közös identitással karöltve – olyan célokat adhat életüknek, amelyekért érdemes küzdeni a mindennapokban. E jelenség természetesen magával hozza a nacionalizmus-patriotizmus kérdéskörét is, amelynek sok esetben ambivalens megítélése van a társadalmi közbeszédben.