Olvasási idő: 2 perc

Rekordrészvétellel zárult a 12. Bonus Intra Országos Történelemverseny, melyet Szabó Zalán, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója nyert!

Immár 12. alkalommal került megrendezésre a Bonus Intra Országos Történelemverseny. A versenyzők ebben a tanévben - Magyarország V4-es elnökségéhez kapcsolódva - az 1335-ös visegrádi királytalálkozóhoz kapcsolódó feladatokat oldhattak meg. A háromfordulós megmérettetésnek, melyhez idén alapjaiban megújított online felülettel készültek a szervezők, csaknem 200 diák vágott neki, akik közül a 10 legkiemelkedőbb versenyző április 9-én és 10-én mérhette össze tudását. A két év után ismét személyes formában megtartott döntőt rendhagyó módon a budai várban, a patinás De La Motte-Beer palotában rendezték meg, így a résztvevők töténelmi környezetben mutathatták be a szakmai zsűrinek önálló kutatómunkájuk eredményeit.

A zsűri tagjai voltak dr. Csukovits Enikő történész, Koós Levente, a Múlt-Kor Történelmi Magazin felelős szerkesztője, dr. Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője, valamint dr. Stencinger Norbert és Borhegyi Péter gimnáziumi történelemtanárok. A versenyen kimagaslóan szereplő diákok oklevelüket Varju Krisztinától, Magyarország 2021-2022. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosától vehették át.

A döntőn minden diák a középiskolai tudást magasan meghaladó előadással nyűgözte le a közönséget. A zsűri döntése alapján a verseny idei győztese Szabó Zalán, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium 10. osztályos diákja lett, aki ezzel felvételt nyert a Mathias Corvinus Collegium Juniorképzésébe. A dobogóra mellette még Szalai Zsófia és Halász Réka Kinga állhattak fel.