Olvasási idő: 2 perc

A Társadalom- és Történelemtudományi Iskola néhány oktatója és hallgatója Szerbiába és Bulgáriába látogatott első, hagyományteremtő nemzetközi tanulmányútjukon.

Az ortodox húsvéti szokások átélése mellett számos kulturális és szakmai programon vehettünk részt. A szecessziós Újvidék, a történelmi Pétervárad, valamint a felhőkarcolókkal tarkított, eklektikus belgrádi kavalkád megtekintése után bevettük Galambóc várát, és az Al-Duna vonalát követve a páratlan szépségű Vaskapu-szorost is lencsevégre kaphattuk.

Utunkat a magyar történelmi vonatkozásokban nem szűkölködő Vidin városában tett sétával folytattuk, amely után a bolgár főváros felé vettük az irányt. Megállapíthattuk, hogy a világvallások különböző szentélyeiben bővelkedő Szófia társadalomföldrajzi szempontból a szerb főváros szöges ellentéte. A szakmai programok részeként a GERB párt székházában eszmecserét folytathattunk egy korábbi oktatásügyi miniszterrel, a parlamentben pedig a miniszterelnököt adó, Folytatjuk a változást nevű kormánypárt ambiciózus fiatal képviselőinek tehettük fel kérdéseinket. Csoportunkat Hazánk szófiai nagykövetéségén is szívesen látták, ahol nem csak a bolgár belpolitikába, hanem a külképviseleti munka rejtelmeibe is betekintést kaphattunk.

A bolgár pártrendszer és közélet feltérképezését egy munkavacsorával zártuk a Center for the Study of Democracy kommunikációs vezetőjének, valamint az In Statu Nacendi tudományos folyóirat főszerkesztőjének társaságában.

A hazaút sem maradt élményektől mentes. A festői Stara Planina hegységben túrázva megtapasztalhattuk a Balkán természeti szépségeit, miközben ellátogattunk egy XIV. századi kolostorba és egy gépjárművel nehezen megközelíthető kis hegyi faluba. Nem hagyhattuk ki Tito marsall mauzóleumát sem, mielőtt értékes tapasztalatokkal, tudással és felejthetetlen emlékekkel gazdagodva hazatértünk Budapestre.

írta: Szabó Botond