Olvasási idő: 2 perc

Összeült a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni központjának, az ikonikus Aranybika épületének felújítási terveit bíráló bizottság. A program a debreceniek bevonásával zajlik, a város polgármestere Papp László és főépítésze is tagja a bizottságnak.

Az építkezés jövőre indulhat meg. A tervek szerint először a szocializmusban épült szárnyat bontják el, és annak helyére húzzák fel az MCC diákjainak és szakmai tevékenységének helyet adó épületet.

Ennek elkészültével a képzések ideköltöznek, így kiürül a régi szárny, és elindulhat a műemléki rekonstrukció. Az épületrész a felújítás után ismét szállodaként működik majd.

A felújítás célja, hogy az Aranybika történelmi stílusát követve egy, a 21. századi elvárásokat kielégítő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmasabb új épületrész jöjjön létre, amely harmonikus kapcsolatban áll a várossal, a környező épületekkel és terekkel.


Nyílt, országos építészeti tervpályázatot hirdetett az MCC a debreceni Aranybika Szálló felújítására és új oktatási központ létrehozására. A nagyközönség már nyár végén megismerheti a nyertes pályaművet, amelyről a szakma legjelesebb képviselőiből álló bírálóbizottság dönt majd. Az MCC biztosítja az átláthatóságot: a vonatkozó hazai és európai uniós közzétételi jogszabályoknak teljeskörűen megfelelve kiírt tervpályázatra 2022. július 15-ig lehetett benyújtani a pályaműveket.