Olvasási idő: 3 perc

Augusztus 13-án indult az első nemzetközi nyári tábor (Summer Camp 2022) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi telephelyén, a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő és Diáktáborban, amelyen huszonöt magyar és német fiatal vett részt és folytatott eszmecserét Magyarország és Németország jövőjéről Európában. A tábort az MCC Magyar-Német Intézete, a Német-Magyar Baráti Társaság és a Konrad-Adenauer-Stiftung valósította meg egymással együttműködésben.

Szombaton Török Péter, az MCC révfülöpi nyári táborának és kikötőjének létesítményvezetője és a szervezők közösen köszöntötték a résztvevőket. Az első közös vacsora és a táncest alkalmával lehetőség adódott az ismerkedésre, azonban a másnapi csapatépítő törte meg igazán a jeget.

A tábor első előadójaként Hölvényi György európai parlamenti képviselőt köszönthettük, aki az Európai Unió fejlesztési politikájáról adott elő. Ezután a csoport Tihanyba látogatott, ahol megtekintettük a Tihanyi Bencés Apátságot. A kulturális programot követően Dr. Gerhard Papke, a Német-Magyar Baráti Társaság elnöke tartott előadást arról, mit köszönhet Németország Magyarországnak. Az élénk eszmecsere a hangulatos esti összejövetelen folytatódott.

A hétfői napot szintén egy neves előadóval indítottuk: Dr. Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke tisztelte meg jelenlétével a nyári tábort, akivel Michael Winzer, a Konrad-Adenauer-Stiftung budapesti képviseletvezetője folytatott beszélgetést a magyar–német kapcsolatokról. Az előadás után a résztvevők különböző kérdéseket tettek fel a témában, aminek köszönhetően élénk eszmecsere alakult ki közöttük. Ezután Dr. Hittner Hanna volt düsseldorfi főkonzul számolt be arról, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie Németországban a munkája során, a koronavírus-járvány idején. A nap levezetéseként a résztvevőknek alkalma adódott vitorlázni a Balaton vizén.

Augusztus 16-án szimulációs játékkal kezdtük a napot, ennek során a tábor résztvevői bilaterális egyeztetéseket szimuláltak, melynek során Magyarország és Németország energia-, biztonság- és migrációs politikáját vitatták meg. A későbbiekben a táborozók érdeklődéssel hallgatták Kohán Mátyást, a Mandiner újságíróját, aki új és szélesebb perspektívából világította meg a magyar politikát számukra. Ezután Szentbékkállára indultunk, ahol megtekintettük Kőtenger nevű geológiai képződményt.

A rendezvény zárónapján Piotr Kocyba, a Technische Universität Chemnitz tudományos munkatársa tartott workshopot, amelynek során a résztvevők megvitathatták Magyarország lehetséges jövőjét az Európai Unión belül. A tábor lezárásaként a három szervezet képviselője tartott értékelőt: a Magyar-Német Intézettől Frank Spengler tanácsadó, a Német-Magyar Baráti Társaságtól Dr. Gerhard Papke elnök és a Konrad-Adenauer-Stiftungtól Michael Winzer képviseletvezető.

Köszönjük a résztvevőknek az aktív részvételt, várunk vissza Titeket jövőre!