Olvasási idő: 3 perc

Magyar és német szakértők elemezték a németországi szövetségi parlamenti választások előzetes eredményét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vasárnapi rendezvényén. A választási esten elhangzott: bármilyen koalíció is formálódik a kormányzásra, „megszűnik az a becsontosodott időszak, amelyet az elmúlt 16 évben Angela Merkel alatt tapasztalhattak a németek”.

Az elmúlt hónapok egyik legjobban várt nemzetközi politikai eseményét, a németországi választásokat a hazai közélet is fokozott figyelemmel kísérte. A Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért külön választási estet is szervezett az intézmény Tas vezér utcai központjában, ahol a szépszámú érdeklődő első kézből kaphatott információkat az előzetes eredményekről, amelyeket a témában jártas szakértők elemeztek az este folyamán. Az már a hat órai urnazárást követő exit poll-ból is kiderült: jelentős vereséget szenvedett a kormányzó CDU, amely történelme legrosszabb eredményét érte el. „A CDU/CSU szavazói közül sokan átmehettek a zöldekhez vagy a szabaddemokratákhoz” - mondta el a rendezvényen Werner Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusa, az MCC vendégoktatója. A szakember szerint bármilyen összetételű lesz is az új német kormány, megszűnik az a becsontosodott időszak, amelyet az elmúlt 16 évben Angela Merkel alatt tapasztalhattak Németországban. Az MCC vendégoktatója úgy látja, hogy a jobbközép uniópártok nem kezelték jól a migrációval és a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket és elfelejtették azokat a célokat, amelyeket korábban képviseltek. Holm Putzke, a Passaui Egyetem professzora arról beszélt, hogy a CDU/CSU-nak nem sikerült megfelelően mobilizálni a szavazótáborát. Ugyanakkor még nem lehet tudni, ki fog kormányozni, a lehetséges koalíciós tárgyalások akár az új évig is eltarthatnak.

Bauer Bence, a Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója a HírTV élő adásában elmondta: a CDU történelmi veresége után sokak szerint hosszabb távon jót tenne a pártnak, ha a következő időszakban ellenzékből politizálni, hiszen így meg tudna újulni. Ugyanakkor ma még nehéz megmondani, hogy kormányozni fognak-e vagy sem a következő ciklusban.

Az egész estés választási rendezvényről több sajtóorgánum is beszámolt, ezeket a tudósításokat az alábbi elérhetőségeken tekinthetik meg:

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/napi-aktualis-extra-nemetorszag-valaszt-2528320

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/09/vege-angela-merkel-becsontosodott-rendszerenek

https://novekedes.hu/hirek/megvan-a-nemet-valasztasok-vegleges-eredmenye-nyertek-a-szocialdemokratak-a-cdu-csu-sok-szavazot-vesztett