Olvasási idő: 3 perc

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szereplésével folytatódott az MCC új minisztereket bemutató rendezvénysorozata. Az ezúttal is telt ház előtt tartott eseményen Navracsics Tibor beszélt arról, hogy a válságok ellenére továbbra is ambiciózus tervei vannak a kormánynak: 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé akarunk tartozni.

A májusban megalakult új kormány minisztereit bemutató programsorozatnak ez már az ötödik állomása volt: Csák János, Varga Judit, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf után az egykori miniszterelnök-helyettes és uniós biztos ismertette a területfejlesztéssel és az uniós források felhasználásával kapcsolatos kormányzati elképzeléseket. A források megszerzése és a fejlesztéspolitika több területen találkozik – kezdte előadását a miniszter, aki szerint a területfejlesztésnek nincsen nagy hagyománya, hazánk szerkezete aránytalan, a fővárosi lakosságszám és a magyar politikai hagyomány is a központosítást erősíti. Navracsics szerint a kihívás kettős: helyt kell állni a versenyképességi versenyben, fel kell tudni zárkózni az EU átlagához, és közben meg kell próbálni az országon belüli szakadékot csökkenteni.

Erre két jelentősebb forrás áll rendelkezésre az EU-ban: a helyreállítási alap az egyik, amelyről a döntés 2020 végére megszületett, e hitel mögött garanciát vállaló országként hazánk is ott van. Mivel az összeget igazítják a gazdasági teljesítményhez, Magyarország már most 430 milliárd forinttal kevesebbet kap, ami akár jó jelnek is tekinthető. Ez azért van, mert a gazdaságunk jól teljesít, de például Spanyolország több pénzt kap, mert az előrejelzéshez képest kevésbé nőtt a gazdaság. Elhangzott, hogy az intenzív tárgyalás az összegről májusban indult meg, és az év végére szeretné a kormány aláírni a partnerségi megállapodást. A teljes pénzügyi keret összesen 14 ezer milliárd forint, ebből az operatív programok 10 milliárd forint értékben jelennek majd meg a magyar fejlesztési politikában, ettől külön kezelik a vidék és halászat programját, ami hozzávetőlegesen 4 ezer milliárd forintot jelent.

A hazai fejlesztéspolitikával kapcsolatban elhangzott: a régiók terén az Észak-Alföld és Észak-Magyarország, továbbá a Dél-Dunántól és a Dél-Alföld közelíti meg legkevésbé az EU-s fejlettséget. Pest megye sem áll túl jól, korábban Budapesttel egy fejlesztési régió volt, a főváros elszívta a fejlesztéseket, ezért most már önálló régió. Budapest az EU-s átlagot meghaladja fejlettség terén. A miniszter hozzátette: az utóbbi időben a magyar régiók mindegyike közelíti az EU-s átlagot, még ha lassan is.

Navracsics Tibor előadásában arról is beszélt, hogy a válságok ellenére ambiciózusok a célok: 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé akarunk tartozni. Ehhez a versenyképességet fejleszteni kell, a kevéssé fejlett régiókat fel kell zárkóztatni, illetve cél a digitális és zöld átállás.