Olvasási idő: 4 perc

A székesfehérvári MCC 2022. január 14-én, pénteken tartotta meg a központ idei első rendezvényét, melynek keretein belül Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója tartott előadást „Tévhitek és mítoszok a környezetvédelemről” címmel.

Az MCC székesfehérvári képzési központjának idei első szakmai előadásán részt vettek a székesfehérvári Középiskolás Programban (KP) részt vevő diákok közül is többen, ők előtte egy klubdélutáni alkalom keretein belül ismerkedhettek meg az előadóval és a témával részletesebben.

Litkei Máté bevezetőjében beszélt a kezdetekről, arról, hogy hogyan és milyen célból jött létre 2020-ban az MCC és a Századvég Alapítvány együttműködésével a Klímapolitikai Intézet.

A Klímapolitikai Intézet egy olyan tudásközpont, melynek feladata, hogy a tudományos érvek mellett egyfajta „iránytűként” is funkcionáljon. Az intézet célja, hogy megoldás-centrikus stratégiákkal, célravezetőbben, konzervatív megközelítéssel foglalkozzon a klímaváltozással, melynek kérdései az egyik legösszetettebb tudományos és társadalmi kihívások napjainkban és amelyek súlyos gazdasági és szociális következményei is vannak.

Litkei Máté előadásában hangsúlyozta, hogy bár földtörténetileg a holocén korban élünk, de ezt át kellene nevezni „antropocén” korra, hiszen nem túlzás azt állítani, hogy a jelenkorra az a jellemző, hogy az ember kizsigereli a rendelkezésre álló erőforrásokat. Litkei szerint sosem volt ennyire könnyű tanulni és információhoz jutni, mint manapság, de fontos kérdés, hogy vajon mindig a releváns információhoz jutunk-e el. Száz éve nem feltétlenül tudtunk a környezeti katasztrófákról, nem volt tv és internet, ma „élőben követhetjük a hurrikánt” és                         2001. szeptember 11. óta tudjuk, hogy mi az a CNN-hatás.

„Ma már sajnos a mindennapjaink része, hogy azonnal megkapjuk a világ összes baját.” – emelte ki Litkei Máté.

Igazgató úr hipotézise szerint három egzisztenciális veszély lehet, ami élhetetlenné teheti a bolygónkat. Példákkal illusztrálva magyarázta el a székesfehérvári közönségnek a nukleáris háborúban, a járványokban és a klímaváltozásban rejlő veszélyeket.

Az előadás végére megérthettük:

  • Hogy a sok információ közül azért is nehéz választanunk, mert nem tudhatjuk, hogy melyik platform, melyik média a megalapozott és igaz.
  • Hogy miért nem jó csak ugyanazokról a felületekről tájékozódni?
  • Mivel az újságírók nem tudósok, így a túlzott leegyszerűsítés is gondot okozhat.
  • A hamis médiahírek alkalmával elsődleges cél a minél több kattintás és ezáltal a minél nagyobb profit.
  • Az apokaliptikus hírek sok olvasót vonzanak, ezért fontos a pánikkeltés.

Előadónk részletesen beszélt a különböző klímaváltozással összefüggő mítoszokról, kialakulásának főbb okairól, forrásairól és a mögöttük lévő valóságtartalomról.

Az előadás végén alkalom nyílt kötetlenebb beszélgetésre, kérdésfeltevésekre is.