Olvasási idő: 3 perc

2022. március 21-én, hétfőn került sor az Ifjúságkutató Intézet szervezésében a „Kire szavaznak a fiatalok?” című szakmai rendezvényre az MCC Tas vezér utcai épületének Scruton rendezvényterében. Az esemény előadói azt igyekezték körbejárni, hogy milyen módon szólíthatók meg a fiatalok, mennyire sikeresek a részvételüket ösztönző stratégiák, mire számíthatunk tőlük a közelgő választáson. A rendezvény moderátora Kiss-Kozma Georgina, az Ifjúságkutató Intézet moderátora volt.

Brent Buchanan, a washingtoni székhelyű Cygnal közvélemény-kutató cég alapító-vezérigazgatója, akinek cégét 2018-ban a New York Times a legmegbízhatóbb amerikai közvélemény-kutató intézetnek választotta, előadásában a magyar és az amerikai fiatalok politikai attitűdjeit hasonlította össze, kiemelve a hasonlóságokat és a különbségeket a két ország között. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen Csepregi Gábor, az University of Manitoba (St. Paul’s College) és a Mathias Corvinus Collegium vendégelőadója és Brent Buchanan vitatták meg a témát Tóth Bálint László, a MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatója moderálásában.

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet vezetője a magyarországi helyzetképet mutatta be, ismertetve többek között a korosztály politikai preferenciáit, a miniszterelnök-jelöltek megítélését. A 2020-as nagymintás ifjúságkutatás adatairól szólva elmondta, hogy bár a fiatalok politika iránti érdeklődése tartósan alacsony, többségük demokráciapárti, a fiatalok hat tizede a demokratikus berendezkedést tartja előnyösnek. A fiatalok többsége elégedett a magyar demokrácia állapotával, ebben a kérdésben azonban megosztottnak mondhatók a fiatalok. Székely Levente elmondta, hogy a fiatalok körében közel vannak egymáshoz a kormánypártok és az egyesült ellenzék szimpatizánsai, valamint látszik, hogy a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a két további politikai tömörülés, amelynek lehet esélye bejutni a parlamentbe a fiatalok válaszai alapján. A két miniszterelnök-jelölt személyének megítélése azt mutatja, hogy tartós különbség van Orbán Viktor és Márki-Zay Péter megítélése között, előbbit a fiatalok 50, utóbbit 27 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban.

A rendezvényt közvélemény-kutatói vita zárta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft ügyvezetője részvételével. A vitát Hajdú András az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola kutatótanára vezette.

A 15:00 órai kezdettel megtartott eseményt a helyszínen jelentős érdeklődés kísérte.