Olvasási idő: 3 perc

Nehéz ma független sajtóról beszélni, de az újságírónak mégis az a feladata, hogy megpróbáljon objektív maradni – vallja Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője, aki a miskolci MCC-ben járt, hogy az újságírásról, a független sajtóról, és arról beszéljen a fiataloknak, hogyan látnak minket, magyarokat a világsajtóban.

"Kálnoky, magának újságírónak kellene mennie!” – kapta az útravalót tanárától a fiatal Boris. Ő pedig azt gondolta: bármi, de újságíró nem lesz. Inkább zongorista akart lenni, vagy – legalábbis kamaszként – nem fog csinálni semmit.

Mégis újságíró lett belőle, többek között édesanyjának köszönhetően, aki az Axel Springer újság pályázatát küldte el neki, hogy próbálja meg, jelentkezzen, legalább nem kell messzire mennie, csak átsétál a közelben lévő szerkesztőségbe. Beadta hát a derekát, jelentkezett, és felvették. Azóta pedig egész életét az újságírásnak szentelte, és nemzetközi karriert futott be.

Amikor a sikeres pályáját a német Die Weltnél otthagyta, hogy Magyarországra jöjjön, és itt éljen, ahová a gyökerei kötik, sokan nem értették. De ő – öccsével együtt, aki Erdélybe költözött – azt érezte, hogy itt van itthon, és megtanulta a magyar nyelvet is, hogy ezen a nyelven folytassa tovább munkásságát, és tanítson fiatalokat az újságírás szeretetére.

A kérdésre, hogy szerinte van-e objektív újságírás, azt válaszolta, hogy akkor lehet egy sajtóorgánum független, ha pénzügyileg nem függ senkitől, és csak abból tartja fenn magát, amit publikál. Ezt persze csak néhányan tehetik meg, így nehéz függetlennek lenni, de azért törekedni kell az objektivitásra, ezt próbálja átadni tanítványainak is.

A Die Welt korábbi magyarországi tudósítójaként, és ma, mint itt élő polgár és újságíró, sok mindent másképp lát, mint a nyugaton élő kollégái, és felháborítja, ha a valótlant állítanak hazánkról. Sokszor a kulturális beidegződés vagy a történelmi okok miatt nem akarjuk látni a reális képet egy dologgal kapcsolatban – mondja. Ennek köszönhető például az, hogy Németországban félnek a jobboldali gondolkodástól, mert ez a nácizmust idézi számukra. De ilyen okokra vezethető vissza az is, hogy sokan azt gondolták, nem lesz háború az orosz-ukrán konfliktusból, és gyakran hasonló tényezők játszanak szerepet akkor is, amikor hazánkkal kapcsolatban diktatúráról írnak a nyugati sajtóban.

Míg nyugaton inkább ellensúlyként tekintenek a sajtóra a politikával szemben, addig Magyarországon a médiát a politika eszközének tartják, az újságírókat pedig prostituáltaknak, akik kiszolgálják a hatalmat.

Az MCC Média Iskola vezetőjeként tanítványait arra oktatja, hogy az újságírónak az olvasót kell szolgálnia és nem a hatalmat, és úgy véli, ha ezt megértik, több kedvük lesz az újságíráshoz, és egy jó újságírónemzedék kerülhet ki az iskola falai közül.