Olvasási idő: 3 perc

Egy egész délutánt töltöttek együtt az MCC szombathelyi központjába járó FIT-es diákok szülei az első alkalommal megszervezett zárt Szülők Akadémiája keretein belül. A három órás interaktív workshop a szexuális nevelés témáját járta körül.

Mit értünk pontosan szexuális nevelés alatt? Szülőként hogyan tudom a gyerekeimnek a legnagyobb támogatást nyújtani? Hogyan feleljek a legmeredekebb kérdésekre úgy, hogy valós beszélgetést tudjak kezdeményezni vele a legnagyobb tabunak számító témákról? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jártunk körül az esemény során. A feladatok nem voltak mindig könnyűek, de az oldott hangulat és a tréner maximális szakmai felkészültége hozzásegítette a résztvevőket, hogy mindenki bátrabban és tudatosabban segítse majd gyermekét a szexuális felvilágosításban.

Sárközi Andrea szexuálpedagógiai trénertől megtudtuk többek között azt is, hogy a kiskamasz gyerek leggyakoribb problémája, hogy nem tudja kifejezni magát, megfogalmazni a szexualitással kapcsolatos kérdéseit, mert a kortárs kommunikációban legtöbbször csak a szlenget és a vulgáris kifejezéseket hallja ezekkel kapcsolatban. Tőlünk, szülőktől láthatják és tanulhatják meg azt, hogy tudunk erről intelligensen is kommunikálni. Ezért nagyon fontos ebben is a példa, és az, hogy őszintén, megfelelő szókinccsel beszéljünk a témáról gyermekünknek, hisz egy családon belül a szavak alakíthatják a család gondolkodását, kultúráját. Megismerhettük a segítő beszélgetés alapjait, hogy milyen szempontokra figyeljünk akkor, ha a gyerek kényes kérdéseket tesz fel. Ne csak a választ adjuk meg a gyerek kérdéseire, hanem annak mentén továbbhaladva próbáljunk beszélgetést kezdeményezni, ami hozzásegíthet minket, szülőket ahhoz, hogy jobban megértsük, miért is érdekli az adott kérdés kamaszodó gyermekünket. Téma volt a testkép fontossága is, amivel a mai tinik nagyon sokat küzdenek, hiszen az online tér szinte folyamatosan nyomást helyez rájuk e tekintetben. Ahhoz, hogy felnőtt korban egészséges szexualitással rendelkezzenek majd, nagyon fontos támogatnunk kamasz korban a megfelelő testkép kialakulását.

A workshop a sok-sok beszélgetés által közelebb hozta egymáshoz a FIT-es szülőket, tartalmas és jó hangulatú délután részesei lehettünk.