Olvasási idő: 3 perc

Három nap alatt több mint tizenkétezer látogatója volt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) első fesztiváljának.

Az Esztergomban rendezett MCC Feszt-en a könnyűzenei koncertek mellett számos érdekes közéleti, kulturális és sportbeszélgetést is meghallgathattak az érdeklődők.

A változatos programoknak nyolc helyszín és hat színpad adott otthont Esztergom belvárosában, amely valódi kulturális kavalkáddá változott augusztus 5. és 7. között. A három nap alatt az érdeklődők mintegy száz előadó gondolataival ismerkedhettek meg, olyan érdekes témákban, mint például a közösségi média helyzete, az Európai Unió jövője, a mesterséges intelligencia és az emberi természet kapcsolata, vagy a magyar futball elmúlt tíz éve. A hazai szakemberek mellett számos neves külföldi előadó is színpadra lépett, köztük volt Tucker Carlson amerikai sztárműsorvezető is, akinek előadására több mint ötszázan voltak kíváncsiak. De nagyon népszerűek voltak a szintén amerikai Dennis Prager politikai kommentátor, vagy Abishur Prakash indiai származású geopolitikai jövőkutató gondolatai is.

A rendezvényen az MCC teljes képzési palettájával is megismerkedhettek az érdeklődők, akik a kiállító partnerszervezetek programjaiba is betekintést nyerhettek. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke az immáron 25 éves tehetséggondozó intézmény közösségteremtő erejét hangsúlyozva arról beszélt, hogy ma a fiatalok nem csupán szórakozni szeretnének, hanem intellektuális élményekre vágynak, valamint arra, hogy nemzetközi szinten is rálátást nyerjenek a világ aktuális történéseire. Erre pedig nagyszerű lehetőségük volt az első MCC Feszten, amelyet hagyományteremtő céllal rendezett meg a Mathias Corvinus Collegium.

A folyamatos szellemi és intézményi építkezésnek köszönhetően idén szeptembertől 14 magyarországi, összesen 23 kárpát-medencei helyszínen válnak elérhetővé az MCC képzései. A fejlesztések eredményeként a következő 5 évben mintegy tízezer fiatal kapcsolódhat a Collegium programjaihoz az általános iskola felső tagozatától kezdve egészen a diploma megszerzéséig, sőt még azon túl is. Magyarország legnagyobb tehetséggondozó intézménye az új tanévtől is sok fejlődést és innovációt vár, ennek részeként az idei tanévnyitó is más lesz, mint az eddigiek. A szeptember 9-i eseményen a hazai vendégek mellett egy nagyon neves külföldi előadó is részt vesz majd.

Az MCC Fesztről készült beszámolók és egyéb hasznos információk is megtalálhatóak a tehetséggondozó  Facebook oldalán  és honlapján.