Olvasási idő: 3 perc

Kezdetét veszi a zalaegerszegi régi városháza épületére kiírt közbeszerzési eljárás: az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére nyújthatók be a koncepciótervek. Az épület néhány éven belül visszakaphatja régi fényét és új, fő funkciójának köszönhetően diákélettel tölti majd meg tereit. Az MCC tervei szerint jövőre megkezdődhet a kivitelezés, és 2024 szeptemberétől a zalaegerszegi diákokokat már a felújított épületben tanítanák a neves szakemberek.

A sok éves elhanyagolásnak, valamint a karbantartási és felújítási munkák teljes hiányának következtében a zalaegerszegi régi városháza épülete kritikus állapotban van: komoly szerkezeti beázást, felvizesedést és süllyedést szenvedett, valamint számos tartószerkezeti repedéssel is küzd.

Az MCC a városvezetéssel szorosan együttműködve dolgozik a történelmi épület revitalizációján. A 2021-ben készített állapotfelmérés és statikai szakvélemény eredménye szerint a teljes épület felújítandó, tartószerkezeti megerősítések szükségesek, a pinceszinten és a földszinten található (üzlet)helyiségekben pedig a statikus használati korlátozást rendelt el.

A régi városháza épületének tervezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás hamarosan kezdetét veszi, az előkészületi munkák a végéhez közelednek. A tervezési folyamat első lépése az épület meglévő állapotának dokumentálása; majd a koncepciótervek benyújtása az épület felújítására és szükséges átalakításának mértékére vonatkozóan; a koncepciótervek továbbdolgozása, majd az elfogadott változat hatósági egyeztetése; végül az engedélyezési, majd a kiviteli tervdokumentáció elkészítése.

A kivitelezést követően az épület – a tervek szerint – néhány éven belül visszakapja régi fényét, ismét a város egyik ikonikus pontja lehet. A teljes körű felújításának köszönhetően a Zala megyei tehetséges fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy kellemes környezetben, történelmi falak között fejleszthessék tudásukat. Az MCC nemcsak új funkcióval ruházza majd fel az épületet, hanem újra be is kapcsolja azt a város kulturális életének körforgásába: közösségi teret rendez be a diákoknak, a városban élőket célozva pedig nyitott programokat szervez.  

A Mathias Corvinus Collegium 2021-ben indította el képzéseit Zalaegerszegen. Ingyenes tehetséggondozó programot kínál valamennyi zalai általános és középiskolás diáknak, ahol a felvételt nyert gyerekek az iskolai tanulmányaikat kiegészítő, a sikeres felvételit, érettségit segítő és a hétköznapi életükben is hasznosítható, széleskörű tudás megszerzésére kapnak lehetőséget. Jelenleg a régió Fiatal Tehetség Programja 25 diák, Középiskolás Programja pedig 113 fiatal tehetség fejlődését teszi lehetővé.