Olvasási idő: 2 perc

Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója volt a szolnoki képzési központ vendége, ahol bemutatta azt a 2020-as nagymintás ifjúságkutatást, melyből kiderül, hogy bármilyen népszerűnek tűnik manapság youtubernek, influencernek lenni, a mai fiatalok elenyésző hányada vágyik erre. Mégis miért ilyen népszerűek ezek a tevékenységek a fiatalok körében?

Mert ők is hétköznapi fiatal karakterek, akik közvetlenségükkel szórakoztatják, élményt adnak az élménykereső fogyasztói társadalomnak. Ugyanakkor ez nem újkeletű, modernizációs probléma, Levente ókori szövegmaradványokból vett idézetekkel szemléltette, hogy régen is voltak generációs különbségek. A fent említett kutatás Magyarországon egyedülálló, de nemzetközi viszonylatban is különlegesnek számít: 15-29 éves magyar fiatalok vettek részt benne határainkon belül és külhoni régiókban is 2008 és 2020 között.

A kutatás sok sztereotípiára rácáfolt, hiszen amíg sokan azt mondják, hogy a mai fiatalok lusták, addig a felmérésből az derül ki, hogy ez a korosztály aktív a munkavállalói piacon, minden második fiatal dolgozik. Ugyanígy szeretnének gyereket vállalni, lehetőség szerint házasságban, elégedettebbek az életükkel. A káros szenvedélyek közül a cigaretta népszerűsége csökken, az alkohol változatlan, ugyanakkor az energiaitalok népszerűsége rohamos nőtt az évek folyamán. Bár politikai apátia jellemzi a korosztályt, a nemzeti identitása erősödött a fiataloknak. A 2020-as adatok elemzésénél figyelembe kell venni, hogy ekkor volt a pandémiás időszak, így új elemként jelenik meg a szabadidő eltöltésénél a családdal, barátokkal töltött idő. A korlátozások miatt felértékelődött az együtt töltött minőségi idő. Mind a 4 adatfelvételi időszakban első helyen állt a bizonytalanság, pénztelenség, anyagi csődtől, kiszámíthatatlan jövőtől való félelem, ugyanakkor szintén új elemként jelentek meg a baráti, párkapcsolati problémák.

Mit tegyünk, ha jobban meg szeretnénk ismerni a fiatalokat? Vegyünk példát a mainz-i egyetem vezetéséről, akik egy elromlott elektromos ajtó kapcsán mémtörténelmet írtak.