Olvasási idő: 2 perc

Tegnap Fa Nándorral, hajótervezővel, építővel és vitorlázóval beszélgettünk. Ő az első magyar, aki egyedül kerülte meg vitorlásával a glóbuszt.

Mesélt nekünk a gyerekkoráról, amire rányomta a bélyegét a II. világháború és kommunizmus. Édesapját, aki mozdonyszerelő volt, elvitték katonának, majd hadifogságba került, ahonnan kétszer is megszökött. (egyszer a németektől, egyszer az oroszoktól)

Beszélgettünk Istenről is. Hite szerint a Teremtő megalkotta az életet, majd az evolúció gondjaira bízta. Érdekes azonban az, hogy az óceánon mégis többször megtapasztalta a gondviselést. 

Könyvének címe Magad, uram, ami a ,,Csináld magad, uram, ha szolgád nincsen” magyar közmondásból ered. Ez a gondolat meghatározza az életét, hiszen mindenért meg kellett dolgoznia és küzdenie.

Korunk legnagyobb kihívásának a mai fiatalság tekintetében azt tartja, hogy nehezen választunk a számtalan lehetőség közül, ami körülvesz bennünket. Nagy munka a mai társadalmakban megtalálni azt, ami igazán érdekel és szolgál minket. 

Ő egy teljesen más világban nőtt fel, ahol semmit nem kínáltak fel tálcán. 

írta: Réti Gergely