Olvasási idő: 2 perc

Előadás és beszélgetés a Kárpát-medencei magyar fiatalokra fókuszáló reprezentatív ifjúságszociológiai vizsgálat eredményeiről.

Szeptember 27-ei kerekasztal-beszélgetésünket Zsigmond Csilla (budapesti ügyvezető, Magyar Emberi Jogok Alapítvány) "Sokszínű ifjúság – Genezys 2015" című előadása vezette be, mely a Kárpát-medencei magyar fiatalokra fókuszáló reprezentatív ifjúságszociológiai vizsgálat eredményeiről szólt. Ezután Papp Z. Attila (igazgató, Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézet), Bauer Béla (vezető kutató, Századvég Alapítvány), Orbán Balázs (főigazgató, Migrációkutató Intézet) és Talpas Botond (elnök, Igen, tessék! Egyesület) osztotta meg gondolatait a témában Szalai Zoltán (ügyvezető igazgató, Mathias Corvinus Collegium) moderálásával. 

 A beszélgetés felvétele megtekinthető:

A GeneZYs 2015 kutatásról és annak első eredményeiről az MTA Kisebbségkutató Intézet honlapja közöl további információkat.

A kutatáshoz és a témához kapcsolódóan több cikk is született: Orbán Balázs cikke a határon túli magyar közösség helyzetéről a Mandineren; a beszélgetésről beszámolt a Transindex, valamint a Mandiner is. 

A kutatás eredményeit bemutató Változó kisebbség. A Kárpát-medencei magyar fiatalok. A GeneZYs 2015 kutatás eredményei című kötetről itt olvasható leírás.

 Az eseményen készült képek alább tekinthetők meg: