Olvasási idő: 2 perc

A májusi rendhagyó MCC Lunch Talks sorozat harmadik előadója Dr. Csúri András, büntetőjogász, az MCC Büntetőjogi Műhely vezetője volt.

A rendezvénysorozat négy egymást követő májusi hétfőjén az MCC négy új műhelyvezetőjének bemutatkozó előadására kerül sor. Csúri András „Az Európai Ügyészség: elefánt a porcelánboltban?” című előadásában bemutatta az ún. „megerősített együttműködés” keretében, lassan egy éve életre hívott Európai Ügyészség (EPPO) működését, a luxemburgi székhelyű Hivatal jogi szempontok szerinti, sok tekintetben vitatott koncepcióját.

Először is a határokon átnyúló, uniós csalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében létrejött Európai Ügyészség elképzelésének eredetéről beszélt és arról, hogy annak egyes elemei miként változtak az évek során. Az előadás kitért egyes főbb kihívásokra és kritikákra is, különös tekintettel a rendszer összetettségére, és kiemelte a működés első évének kezdeti eredményeit. Nem maradt el Magyarország szerepének megemlítése sem, mely bár – Lengyelország, Svédország, Írország, Dánia (és az Egyesült Királyság) mellett – nem csatlakozott, nyitott az Ügyészséggel való együttműködésre. Az előadást követő diszkusszióban felvetődtek nemzeti szuverenitási aggályok, valamint olyan intézmények szerepének kérdésköre, mint például az uniós bűnüldözési együttműködés ügynöksége (Europol), az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust), vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amelyek szintén az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben járnak el.

A rendezvény moderátora Edouard Husson, az MCC vendégoktatója, valamint Csiffáry Ábel, az MCC diákja volt.