Olvasási idő: 4 perc

A pandémia ellenére is jelentős eredményeket ért el a most záruló tanévben a Mathias Corvinus Collegium – hangzott el a tehetséggondozó alapítvány Egyetemi Programjának diplomaosztó ünnepségén, amelyen a tavalyi és az idei tanévben végzett hallgatók vehették át oklevelüket.

Az Egyetemi Program az MCC képzéseinek zászlóshajója, amely a felsőoktatásban tanuló elsőéveseknek meghirdetett, egyéves juniorképzésből, a másod- és harmadéveseknek szóló, kétéves iskolarendszeri képzésből és a mesterképzésen lévőket célzó, szintén kétéves Vezetőképző Akadémia kurzusaiból áll.

A mostani diplomaosztó ünnepség rendhagyó volt, hiszen a koronavírus járvány miatt az elmúlt két tanévben végzettek egyszerre vehették át oklevelüket. 2020-ban 56, idén pedig 60 egyetemista végzett az MCC képzési programjában, amely szeptembertől Budapest mellett már több vidéki nagyvárosban is elérhető lesz. Az Egyetemi Program nemzetközi jellegét erősíti, hogy az elmúlt tanévben mintegy 20 hallgató tanult ösztöndíjjal olyan világhírű felsőoktatási intézményekben, mint például a King's College London, a Catholic University of Leuven, vagy a Maastricht University.

Az Egyetemi Program hallgatói kiváló eredményeket, számos első helyezést értek el a különböző szakmai versenyeken is, így például az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, az Aquathon innovációs ötletverseny, vagy IFUA esettanulmányi versenyen. A most záruló tanévben több, mint 70 szakmai- és 21 nyelvi kurzus közül választhattak a diákok, akik az angol mellett a többi között olyan idegen nyelveken tanulhattak, mint például az orosz, az olasz, a kínai, vagy az arab. Idén szeptembertől az Egyetemi Program Juniorképzése már az MCC 5 vidéki központjában, így Pécsen, Győrben, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is elérhető lesz. A jelentkezési időszak június 25-ig tart.

„Az MCC egy furmányos magyar találmány, hiszen ilyen komplex módon egyetlen intézmény sem végzi a tehetséggondozást a világban, mint mi”- hangsúlyozta köszöntőjében Orbán Balázs miniszterhelyettes. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: egy évvel ezelőtt kezdtek el egy szisztematikus szellemi építkezésbe, amelynek már vannak látható és érzékelhető eredményei. Elhangzott, hogy olyan lehetőség áll a tehetséggondozó alapítvány jelenlegi és leendő diákjai előtt, amelyre korábban, több generáción keresztül nem volt példa hazánkban. „Véleményem szerint a most átadott oklevelek néhány évtized múlva sokkal többet érnek majd a személyes karrierutakat illetően”- tette hozzá Orbán Balázs. 

Tombor András, az MCC alapítója köszöntőjében arról szólt, hogy az alapítvány eredeti céljai nem változtak, hanem inkább felerősödtek és ambiciózusabbak lettek. Fa Nándor korábbi világhírű vitorlázó, az MCC ősztől megújuló Tanácsadó Testületének tagja pedig az értékválasztás fontosságáról beszélt.

„Nagyszerű tanévet zárhatunk a koronavírus járvány ellenére is”- mondta el köszöntőjében Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója az egyik nagy eredménynek azt tartja, hogy ősztől már 23 helyszínen érhetőek el a tehetséggondozó alapítvány képzései, több városban pedig már a teljes portfolióval is jelentkeznek. Szó volt arról is, hogy idén rekordszámú jelentkezőt regisztráltak elsősorban a Középiskolás Programra, amelyben már kétezren kezdhetik meg a tanévet szeptemberben. A főigazgató beszélt a nemzetköziesítés eredményeiről is, így például azokról a neves külföldi oktatókról, akik az itt tanuló diákoknak közvetlenül is átadhatják tapasztalataikat. Szalai Zoltán szerint nagyon fontos az alumni közösség építése is, hiszen ahogy fogalmazott: az MCC-s lét élethosszig tart!

További információ az Egyetemi Programról: https://mcc.hu/kepzes-egyetemi-program