Olvasási idő: 2 perc

A legjobb forgatókönyvekkel számolva is nehéz esztendők következnek 2030-ig a geopolitikában. Magyarország tekintetében az erre történő felkészülés legfontosabb eleme a regionális együttműködésen, elsősorban a V4 erősítésén túl a haderőfejlesztés, a hadiipar kiépítése és energiabiztonságunk növelése kell, hogy legyen – olvasható a Mathias Corvinus Collegium (MCC) frissen megjelent, egyedülálló jelentésében.

Az MCC Geopolitikai Műhelye kiadja A világ 2021-ben - Külpolitikai, biztonságpolitikai és gazdasági trendek és forgatókönyvek magyar perspektívából című kötetet. A most online formában olvasható dokumentum forgatókönyvek gyűjteménye: mi történhet 2021-ben és azon is túl, akár egészen 2030-ig?

A Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője által szerkesztett rendhagyó jelentés kitér arra, hogy a világ sok tekintetben még a hidegháború alatt sem volt olyan veszélyes, mint ma, és alig van olyan része, ahol ne zajlanának történelmi léptékű átalakulások. A globalizáció megtorpant, az államok közötti és a társadalmakon belüli polarizáció jelentősen nőtt. Ez utóbbi különösen igaz az Egyesült Államokra és Európára. Eközben a Nyugat uralta világrendnek erős kihívója támadt: Kína. A távol-keleti nagyhatalom a világjárvány legnagyobb relatív nyertese, ez ma már nem kétséges. Az is biztos, hogy a legjobb forgatókönyvekkel számolva is nehéz esztendő lesz 2021 és szűk évek következnek 2030-ig Európában, de globális szinten is. A nemzetközi rendszerben jelentősen csökkent az államok közötti bizalom, miközben a koronavírus járvány miatt a világgazdaság alig több mint egy évtizeden belül második nagy sokkját szenvedte el. A nagy gazdasági válság pedig legtöbbször nagy politikai válságban ér véget – olvasható kötetben.