Olvasási idő: 2 perc

Az MCC, annak Közjogi Műhelye és a Constitutional Discourse blog szervezésében 2022. április 11-12-én délután Prof. Spyridon Flogaitis, az Európai Közjogi Szervezet (EPLO, European Public Law Organization) vezetője látogatott Budapestre. A két napos látogatás során nemcsak az MCC műhelyeinek vezetőivel és a Jogi Iskola munkatársaival találkozott, hanem részt vett egy kerekasztal-beszélgetésben, amelyben az Európát jelenleg érintő legfontosabb alkotmányjogi kérdésekről Rodrigo Ballester (Műhelyvezető, Európai Tanulmányok Műhely), Sándor Lénárd (Műhelyvezető, Nemzetközi Jogi Műhely), Pócza Kálmán (Műhelyvezető, Alkotmánypolitikai Műhely) és Sulyok Márton (Műhelyvezető, Közjogi Műhely) beszélgettek a professzorral.

Prof. Spyridon Flogaitis hazájának, Görögországnak történelmi kontextusában világította meg az Európai Unió tagállamainak sokszínűségét és a tagállami szempontok fontosságát, különös tekintettel az eltérő „alkotmányos múltak” fontosságára. Kifejtette véleményét az integráció eddigi lépéseiről, a politika jövőben betöltött szerepéről, valamint a politikusok és bírák eltérő feladatairól, továbbá a jogállamiság különböző, versengő értelmezéséről is. Különösen hangsúlyt helyezett az Európai Unió Bírósága, valamint a német alkotmánybíróság kapcsolatára, s ez utóbbit egyenesen az EU alkotmánybíróságának nevezte.

A beszélgetés során kifejezte, hogy az Európai Unió lépései milyen hatást gyakoroltak az ukrán-orosz háború során porig rombolt Mariupolban élő, számottévő görög kisebbségre és az ottani egyetemen működő EPLO-irodára, valamint egész Ukrajnára. A beszélgetést az előadók az Európai Unió jövőjére fókuszálva bonyolították le, olyan jelenségek megtárgyalásával, mint az EU eredeti céljaihoz képest véghezvitt lépései, az emberi jogok kérdése, a jogállamiság értelmezésének nehézsége, és hogy mit is jelent egységünket sokszínűségünkben megtalálni.

Spyridon Flogaitis azzal zárta mondandóját, hogy a jelen és a jövő jogi kérdéseinek megoldásában kiemelt szerepe van az EPLO-hoz és MCC-hez hasonló szervezeteknek, „a kiválóság szigeteinek”, mert kapcsolatokat tudnak teremteni jogi kultúrák és különböző identitások között, amely által jobban meg tudjuk ismerni egymást.