Olvasási idő: 3 perc

Idén először a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is ajánlott fel díjat a Highlights of Hungary (HoH) megmérettetésén. A két szervezet február 24-i díjátadó gálán a Székelyföldi Legendárium nevű civil kezdeményezés vihette haza a tehetséggondozó intézmény elismerését.

Az Eiffel Műhelyházban tartott eseményen a Highlights of Hungary nagykövetei a fődíjjal a Tulipán Gyermekotthon tevékenységét ismerték el. Az elismerést Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke Oláh Zsanettel, a HoH ügyvezető igazgatójával közösen nyújtotta át.

A közönségszavazatok alapján pedig a Vérlovagok, Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közössége nyert. A mintegy 100 ezer szavazatból a második legtöbbet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madáratlasza kapta, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a a Székelyföldi Legendárium került. Utóbbi nyerte el a Mathias Corvinus Collegium díját is.

A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse, és a gyerekek számára szerethető módon adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. Elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet és könyvet készítettek. A különböző korú és igényű gyermekek számára változatos formában tették elérhetővé és szerethetővé a legendagyűjteményüket: hangoskönyveket, színezőt és különféle fejlesztő játékokat terveztek, majd elindították az első székelyföldi rajzfilmstúdiót. 2021-ben pedig egy interaktív hangoskönyv alkalmazást is fejlesztettek.

A Highlights of Hungary az egyik legdinamikusabban fejlődő brand, és egy olyan filozófia van mögötte, amely a Mathias Corvinus Collegium küldetésének, esszenciájának is része. Mivel egy-egy kiemelkedő teljesítmény bemutatása más fiatalokat is inspirálhat, ezért az MCC is fontosnak tartotta, hogy egy saját díj alapításával is részt vegyen a Highlights of Hungary-ben. A tehetséggondozó intézmény célja, a két szervezet kezdeményezése minél több helyre eljusson, minél szélesebb körben megismerhessék a fiatal példaképeket. Az MCC a magyar tehetséget, az egyedülálló ötletet, a fiatalokért, tehetségekért és a magyarság jövőjéért végzett kitartó munkát, illetve a tehetségre épülő kreativitást díjazza. A HoH jelöltlistájából 5300 MCC-s diák szavazhatott arra, ki kapja meg az MCC-Díjat. Több száz MCC-s diák pedig úgy döntött, hogy a Székelyföldi Legendárium vehesse át az eismerést. A díjat az MCC kommunikációs igazgatója, Erdei Krisztián és Mészáros Dóra, a Társadalom- és Történelemtudományi iskola diákja nyújtották át.