Olvasási idő: 4 perc

A folyamatos kihívásokra adott kreatív reakciók tehetik sikeressé a politikát – mondta Tilo Schabert könyvének bemutatóján Budapesten. A német történész és politológus nagy sikerű, Boston Politics - A kreatív hatalomgyakorlás művészete című, nagy sikerű kötete most jelent meg magyar nyelven az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában.

Egy személy számára a politikai vezetővé válás egy út a saját személyisége változásain keresztül – hívta fel a figyelmet a szerző. Tilo Schabert szerint ugyanis nem lehet mindenben felkészülni arra, hogy mivel jár az, ha egy várost vagy országot vezet valaki. A tudás csak egy elem, egy vezetőnek lélekben és karakterben kell erősnek lenni – tette hozzá.

A könyvbemutatón rendezett kerekasztal-beszélgetésen a szerző mellett részt vett: Josef Patzelt, az MCC vendégoktatója; Lánczi András, az MCC kuratóriumi tagja, a Corvinus Egyetem tanára; Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézet kutatási igazgatója és Gallai Sándor, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának vezetője.

2014 óta folyamatosan olvashatunk a Boston Politics című kötetről a magyar médiában – hívta fel a figyelmet köszöntőjében az MCC főigazgatója. Szalai Zoltán kiemelte, a könyv témája elsősorban nem a bostoni polgármester munkássága, hanem a politikai kreativitás zavarba ejtő részletességgel történő bemutatása. Az MCC célja, hogy hasonló hiánypótló magyar nyelvű művek ott legyenek a közélet iránt érdeklődő olvasók könyvespolcain – tette hozzá.

Bár a könyv egy konkrét elemzést ad a bostoni városháza rejtelmeiről, de univerzális tanulságokkal is bír a politika, politológia számára is – hangsúlyozta Szánthó Miklós a rendezvény megnyitóján. Az Alapjogokért Központ főigazgatója hozzátette, a kötet ugyanakkor nem megoldókulcsokat, nem mintákat kínál a politikai aktorok számára.

A könyv egy részletes politikai esettanulmány, elemzés, ugyanakkor egy olyan mű is, amelyből a politikai működésére és természetére lehet általános, filozófiai következeteseket is levonni – hívta fel a figyelmet Werner Josef Patzelt, vendégoktató, a Drezdai Műszaki Egyetem Politikai rendszerek és összehasonlító elemzés Tanszékének korábbi professzora.

Lánczi András, a Corvinus Egyetem korábbi rektora a beszélgetésen emlékeztetett, azért egyedülálló a mű, mert a konkrét empirikus példát emeli a szerző az univerzális politikai filozófia világába.

Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arról beszélt, hogy Kevin White politikai munkásságának bemutatása azt mutatja meg, hogy a jogi,

alkotmányos és intézmények keretek nem korlátai a mozgástérnek, hanem miként segítenek hatékony és sikeres politikai döntések meghozatalában.

A német történész és politológus, Tilo Schabert a Boston Politics - A kreatív hatalomgyakorlás művészete megírásával egy új politikai paradigma lefektetésére vállalkozott, mely egyben választ ad erre a kérdésre. Kevin White, bostoni polgármester munkásságát is bemutató elemzésében felfedi, milyen tudatossággal építették fel a későbbi városvezetőt, aki aztán a közügyek irányításával és a közbeszéd tematizálásával vált sikeres politikussá. Schabert teszi mindezt a bostoni városháza precíz bemutatásával, mely egyben betekintést ad akár egy modern politikai vezető motivációiba is.

Az ikonikus kötet, mely alapműként szolgált több generációnyi politikus számára, az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában jelent meg magyar nyelven. Már kapható a könyvesboltokban!