Olvasási idő: 2 perc

A veszprémi MCC vendégei legutóbbi rendezvényünkön Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője előadását hallgathatták meg a hadviselés kevésbé ismert formáiról.

A biztonságpolitikai szakértő előadásának kezdetén leszögezi: bár Magyarországon sokan hisznek az összeesküvés-elméletekben. Bár egy olyan komplexitású összeesküvés, mint például amit szeptember 11. kapcsán gondolnak sokan, gyakorlatilag kizárt, több kisebb összeesküvés még akár működőképes is lehet.

Hozzáteszi, a mai modern hadviselés már inkább szól a propaganda finom és durva formáiról, mintsem a fegyverek ropogásáról. Olcsóbb az egyéb eszközökkel vívott hadviselés, mint egy lézerirányított lőszer, mely akár 10.000 dollárba is kerülhet – míg álhíreket gyártani pl. Ukrajnában kb. 1.100 euró/hó. Mindezek mellett olyan egyszerűbb hadviselési eszközök is szóba kerültek, mint például megadásra kényszeríteni az embereket a felesleges harc helyett.

A jelenleg is zajló ukrán-orosz háborúban is fontos szempont lehet, hogy kevesebb a halott, ha az ellenség megadja magát. Pont ezért egy fegyvernemként tekintettünk arra is, ahogy az oroszok támadás előtt felszólították a civil lakosságot hangos bemondón keresztül két nyelven (ukránul és magyarul is), hogy adják meg magukat.

A közönségtől – túlzás nélkül – záporoztak a kérdések a biztonságpolitikai szakértő felé. Volt, aki érdeklődött csupán, és volt, aki megnyugvást keresett az előadásban elhangzott információk közt.