Olvasási idő: 3 perc

A székesfehérvári MCC-ben 2022. április 12-én, kedden „A diplomácia szerepe a háborúban” címmel szakértői előadáson vehettek részt az érdeklődők.

„A diplomácia szerepe a háborúban” címmel tartott teltházas előadást kedden este az MCC székesfehérvári képzési központjában Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomácia Műhelyének vezetője. A program aktualitását napjaink egyik legnagyobb problémája, a szomszédos országban zajló orosz–ukrán háború szolgáltatja.

Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomácia Műhelyének vezetője a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karán szerezte első diplomáját, később a Harvard Egyetemen tanult, majd az Oxfordi Egyetemen nemzetközi gazdasági, illetve MBA diplomát is szerzett. 2008-ban kezdte diplomata karrierjét: külgazdasági irodavezető volt Magyarország Szingapúri Nagykövetségén, ahol később első beosztotti pozícióban képviselte hazánkat. Rövid idő alatt a szingapúri Európai Kereskedelmi Kamara (EuroCham) elnökségi tagjának is megválasztották. 2013-tól a Századvég Gazdaságkutató üzletfejlesztési igazgatója. 2014-től Magyarország állandó képviselője és nagykövete lett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett Genfben.

Dr. Kiss Rajmund egy Theodore Roosevelt idézettel indította székesfehérvári előadását: „Beszélj szépen, és legyen nálad egy furkósbot, így sokra viszed!” Ez az idézet a mai nehéz háborús helyzetben is megállja helyét, a furkósbot lehet fegyver, pénz, fizikai fenyegetés, tárgyalni pedig mindenki máshogy tárgyal, a legnehezebb a békéért tárgyalni. Kennedy-t idézve: „Soha ne tárgyaljunk félelemből, de soha ne féljünk tárgyalni!”

A résztvevők megismerhették a PEACE tárgyalási koncepció lépéseivel:

  1. P, mint Prioritize = Prioritás. Lényege, hogy ne személyes ambíció alapján tárgyaljunk, a nemzeti érdek nem a tárgyaló vagy a mandátumot adó vezető politikai, gazdasági ambíciója;
  2. E, mint Enhance = Közös érdekek erősítése, fejlesztése;
  3. A, mint Adapt = Alkalmazkodás a tárgyalópartnerhez;
  4. C, mint Create = Dolgozzunk ki előremutató, kompromisszumos javaslatokat;
  5. E, mint Establish = Hosszútávú fenntartható békés kapcsolat megalapozása.

Az előadáson elhangzott, hogy a jelenleg zajló háborúhoz milyen lépések vezettek 2014 óta, hogyan játszott szerepet ebben az amerikai elnök népszerűtlensége, a nem egységes Európai Unió és a széthúzó nyugati országok. A Világbank szerint eddig 100 milliárd forint vesztesége van a háború miatt Ukrajnának, a helyzet legnagyobb nyertese pedig Kína lett.

Oroszország nagyon sokat veszített a szankciókkal, ártatlan emberek szenvednek jogtalanul, de az országot mégsem lehet leválasztani a gazdaságról, a nyugati országoknak szüksége van az orosz energiaforrásokra.

Az általános diplomáciai tárgyalási stratégiák közül még a „Pozícióvédő” és az „Elvkövető” tárgyalásról is hallhattunk röviden.

A humorral és életszerű példákkal átszőtt előadás végén alkalom nyílt kötetlenebb beszélgetésre, kérdésfeltevésekre is. Előadónk nagyon sok izgalmas és elgondolkodtató kérdést kapott a jelenlévőktől.