Olvasási idő: 2 perc

Első kézből tájékozódhattak a Magyarországot érintő migrációs helyzetről és a rendészeti szervek tapasztalatairól a Migrációkutató Intézet munkatársai. A szakemberek a napokban ellátogattak a mórahalmi Határrendészeti Távfelügyleti és Irányító Központba, valamint megtekintették a műszaki határzárat is.

A megyei távfelügyeleti központból – a többi között mintegy 150 kamera élőképének segítségével- ellenőrzik a rendészeti szakemberek a biztonsági határzár műszaki berendezéseit. Szilassi- Horváth Jenő ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettes érdeklődésünkre elmondta: a központban szolgálatot teljesítők értesülnek elsőként arról, ha riasztás történik a határzár megrongálása vagy bármilyen mozgásérzékelés miatt. Ezt követően értesítik a járőrszolgálatban résztvevőket, hogy pontosan hova kell kivonulniuk és adott esteben intézkedniük. Utóbbira naponta többször is sor kerül, és összesen akár többszáz személy ellen is fel kell lépniük a járőröknek. Elsősorban a migránsok határátlépésének megakadályozása, valamint a határzáron való visszakísérése a fő feladatuk. Megtudtuk azt is, hogy Szerbia felül manapság legyakrabban létrák segítségével próbálnak átjutni Magyarországra a migránsok, akik továbbra is próbálkoznak alagutak ásásával is magyar területre lépni.

„Nagyon fontos, hogy amiről olvasunk, amivel naponta elméletben foglalkozunk, az hogyan is néz ki a gyakorlatban” - fogalmazott a déli határszakasz meglátogatásának céljáról Marsai Viktor. A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint sok új és hasznos információval gazdagodtak például a migránsok és az embercsempészek módszereivel kapcsolatban, de például azt is megtudták, hogy volt olyan, aki már több mint 50 alkalommal próbált átjutni a határzáron.

A témáról hamarosan videóriportot is láthatnak az MCC közösségi csatornáin.