Olvasási idő: 2 perc

Első hallásra furcsa ellentmondást halhattak a Technológiai Jövők Műhelyének diákjai San Francisco-ban a GlobalSF befektetési ügynökség vezetőitől - Darlene Chiu Brynat és Ludwika Alvarez, - hogy világot elborító Covid válság igazi nagy nyertese Silicon Valley. Ám ha figyelembe vesszük, hogy a járvány idején miként állt át a világ digitális üzemmódra, akkor már érhető, 2021-ben miért döntött itt meg minden korábbi rekordot a kockázati tőkebefektetés. A diákok kérdéseire válaszolva GlobalSF helyszínén megtudhattuk azt is, hogy Silicon Valley nemcsak azért sikeres, mert óriási mértékben vonzza magához a tehetségeket, a technológiákat és a kockázati tőkét, hanem azért is, mert hihetetlen variációkkal képes ezeket kombinálni az új és piacképes, vagyis innovatív termékek megszületésében.

Ha technológiáról és innovációról van szó, akkor San Francisco kétségtelenül a nyugati part egyik legmeghatározóbb városa. A város fő mozgatórugója a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások mellett ma már egyre inkább a biotechnológia, olyannyira, hogy napjainkra az Egyesült Államok legnagyobb és legjobban finanszírozott biotechnológiai központjává vált. Azt azonban a GlobalSF vezetői sem tagadták, hogy az utóbbi időben mind több vállalkozás Texasba helyezi át székhelyét vagy egy-egy részlegét. Véleményük szerint azonban, ennél sokkal fontosabb, hogy a Szilícium-völgyben továbbra is lendületesen növekszik az új startupok száma. Amíg pedig szinte megállíthatatlanul áramlik a kockázati tőke a Szilícium-völgybe, addig a GlobalFS egyre több irodát nyit világszerte, hiszen a tehetség mindenhol jelen van, így érdemes befektetni az európai, a közel-keleti és az ázsiai vállalatokba is.

Darlene Chiu Brynat e téren külön kiemelte az amerikai és a kínai oktatási rendszer különbségeit. Amerikában a cél az, hogy tanuljanak és fejlődjenek is a hallgatók, ne csupán memorizáljanak. Emiatt a fiatalok sokkal innovatívabbak, és amikor felnőnek, könnyebben kezdenek egy vállalkozás alapításába. Ezzel szemben, Kínában sokkal inkább a tárgyi tudást értékelik, és kevésbé bátorítják a vitákat, ezért az innováció erősitése érdekeben még sok akadályt kell leküzdeni.

- írta: Johanyák Csaba