Olvasási idő: 4 perc

Idén hatodszorra szervezték meg a Summer Academyt az MCC hallgatói.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatói minden évben számos önállóan szervezett projektben vesznek részt, amelyek közül az egyik legfontosabb a Summer Academy, amelyet idén már hatodszorra rendeztek meg.

A nyári egyetemre idén hét országból érkeztek a fiatalok: az Egyesült Államokból, Olaszországból, Libanonból, Szerbiából, Romániából, Oroszországból és Magyarországról érkeztek a résztvevők, összesen 19-en. A magyarországi résztvevők között az MCC-s diákok mellett három, egyetemet kezdő diák is a résztvevők között volt, pl.: a Csányi Alapítvány egyik ösztöndíjas tanulója is.

A Summer Academy, mint a legtöbb nyári egyetem, a szakmaiság és a szórakozás jegyében telik, így a különböző szakmai előadások, tréningek, workshopok után a délutánokat és az estéket városnézés, kikapcsolódás követte.

Az egész napos képzések a vállalkozások és a startupok világát, valamint a vállalkozásindítás fő kérdéseit mutatták be. Az elméleti előadások mellett azonban gyakorlati feladatokat is kaptak a hallgatók. A szakmai programokon belül olyan idősávokat is biztosítottak a szervezők, ahol egy-egy kisebb startup vagy más nagyobb vállalkozás mutatkozott be.

A Summer Academy első napján Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója ismertette az idei nyári egyetemet, valamint összefoglalta a nagy múltú projekt eddigi eredményeit is. Az igazgatót követően az MCC diákja és a Summer Academy projektvezetője, Sölch Tamás (BCE GTK Marketing MSc, CEMS) szólalt fel, majd Schenk Tamás, az OTP Bank Digitális Transzformációs Programjának vezetőjének előadása, és Norman Gray az amerikai egyesült államokbeli Quinnipiac University tanárának köszöntőbeszéde következett. Norman Gray Carlton Highsmith-szel, a Quinnipiac University egyik elnökségi tagjával tartotta közösen az első kétnapos oktatási tréninget. A másik kétnapos tréninget pedig Yannick Dillen, a belga Vlerick Business School oktatója volt a fő előadója.

A Summer Academy külön napot és programokat szentelt egyik legfontosabb támogatójának, az OTP Banknak. Az első előadást Schenk Tamás tartotta: a fiatalok megismerhették az OTP Bankot, valamint a digitalizáció kihívásaival és lehetőségeivel is megismerkedhettek.
Benyó Péter, az OTP Mobil vezérigazgatója a Simple szolgáltatást prezentálta. A délután folyamán pedig Dankó Zoltán (OTP Bank, senior manager) az üzlet és IT kapcsolatáról tartott előadást, az OTP-napot végül Jósvai Tamás zárta, aki az eBIZ vezérigazgatójaként a vállalkozásindítás élményeiről és kihívásairól adta át a tapasztalatait.

A tíz nap során megrendezésre került egy színvonalas nyitógála, ahová a résztvevőkön és a szervezőkön kívül minden támogató (OTP Bank, Konrad Adenauer Stiftung, Bonafarm, Unilever) és a nyári egyetemre meghívott szervezet (Tresorit, Design Terminal, GlovEye, Amigos és Mindset) képviselhette magát. A szórakoztató, közös programok pedig lehetővé tették, hogy a külföldi vendégek megismerjék egymást, a várost és egymás kultúráját. A fiatalok részt vettek borkóstolón, magyar néptáncesten, közös városnézésen, fürdőzésen, éjszakai budapesti körtúrán, tűzijátéknézésen, esti bulizáson. A tíznapos nyári egyetem az utolsó estén egy nagyszabású ünnepség keretei közt megvalósuló oklevélátadóval zárult, miután a diákok bemutatták a Simple-s prezentációjukat.

A Summer Academy célja nemcsak a tanulás, hanem a külföldi ismeretségek, barátságok kötése, a kapcsolatépítés és a nyelvgyakorlás is, amik sikerrel megvalósultak.