Olvasási idő: 7 perc

A Mathias Corvinus Collegium az Angloville Nyelvi Szigettelel együttműködésben 2017 tavaszán pályázatot hirdetett az MCC Középiskolás Programjának résztvevői sz

A Mathias Corvinus Collegium az Angloville Nyelvi Szigettel együttműködésben 2017 tavaszán pályázatot hirdetett az MCC Középiskolás Programjának résztvevői számára. Az Angloville nemzetközi csapata a világ minden országába igyekszik eljuttatni a hatékony, ugyanakkor élvezetes, anyanyelvi környezetben zajló nyelvtanulást, amelynek célja elsősorban nem a nyelvtani ismeretek bővítése, hanem az angol nyelvű szóbeli kommunikációs készségek fejlesztése. E célt szem előtt tartva rendezik meg nyári táboraikat, amelyen két diákunk, Tóth Dóra és Ménkű Andrea is részt vehettek. Dóra és Andrea élményeiket, tapasztalataikat az alábbi beszámolókban fogalmazták meg.

„Ezen a nyáron részt vettem az Angloville Nyelvi Sziget Junior programjában. Azzal a céllal mentem ebbe a táborba, mert szerettem volna fejleszteni a kommunikációs képességeimet angol nyelven. Úgy vélem, hogy a magyarországi állami iskolák legtöbbje a nyelvtani szabályok megtanítását, és nem angol nyelvű kommunikáció gyakorlását helyezi előtérbe. Ez a program lehetőséget ad arra, hogy a gyakorlatban is használjuk a tudásunkat. Abban a turnusban, amelyben én is részt vehettem, 24 résztvevő és 13 anyanyelvű tanár volt. A tanárok Amerikából, Máltáról, Ausztráliából és Angliából érkeztek. Nagy részük jelenleg is egyetemista, ami nagy erénye a képzésnek, hiszen így nemcsak a hasonló érdeklődési kör, hanem az azonos korcsoport is megteremti a közös hangot. Így nem olyan volt, mintha egy tanárral beszélgetnénk, hanem olyan, mint egy baráttal. Véleményem szerint a táborban való részvételhez egy alap nyelvtudás szükséges. Fontos, hogy nyitottak legyünk a kommunikációra és más emberek megismerésére, ugyanis a személyes beszélgetések sokkal többet tudnak fejleszteni, mint egy átlagos angol óra.

A tábor célja a szóbeli kommunikáció fejlesztése volt, 70 órán keresztül kellett angolul beszélnünk. Szűkös napirendünk volt, amelyek során tankönyv nélkül, játékos módon tanultuk a nyelvet: például csapatjátékokban és társasjátékokban vehettünk részt. Voltak egyéni és páros beszélgetéstréningjeink, ami szerintem az egyik leghasznosabb dolog volt. Elképzelhetetlen, hogy egy egyórás beszélgetés alatt mekkorát tud fejlődni az ember! Kisebb szüneteket kivéve folyamatosan „angol levegő alatt voltunk”. Az étkezések során is kizárólag anyanyelvűek közé ülhettünk, ebből kifolyólag a kommunikáció megint csak célnyelven folyhatott.

Az első napon megismerkedtünk a „native”-ekkel, hogy eldöntsük, kit szeretnénk mentornak. A mentor feladata, hogy minden nap összeüljön a mentoráltjaival és segítsen nekik az utolsó előtti nap tartott prezentáció tökéletesítésében. Mindenkinek kellett ugyanis tartania egy prezentációt bármiről, amiről szeret beszélni. Tulajdonképpen ez a táborban történő fejlődés végső szakasza volt. Nagyon tetszett, hogy változatosak voltak a játékok és a programok. A környezet, ahol voltunk nagyon barátságos volt. Nagyon sok új emberrel ismerkedtem meg és sok új információra tettem szert. Szinte észre sem vettem, hogy telnek a napok. Napról-napra egyre többet és többet fejlődött az angoltudásom, sokszor előfordult, hogy az „agyam is angol nyelven működik”.

Az egész egy hetet összegezve elmondhatom, hogy nagyon sokat fejlődött a beszédkészségem. Sokkal magabiztosabb vagyok, ha idegen nyelvűekkel kell kommunikálnom. Bárkinek, aki hasonló problémákkal küzd, teljes mértékben tudom ajánlani az Angloville Nyelvi Sziget táborait. Ez egy tökéletes lehetőség, hogy új kultúrákat ismerhessen meg az ember és korlátok nélkül tanulhasson: nagyon sok útmutatót és hasznos tippeket kaptunk azzal kapcsolatban, hogyan fejlesszük a nyelvtudásunkat. Arra is nagyon jó alkalom volt, hogy új embereket ismerjek meg, tábor után is sokakkal tartom a kapcsolatot. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a programon, nem is kérdéses, hogy bármikor szívesen mennék újra.” (Tóth Dóra) 

„Angol anyanyelvi környezet, egy hét angol nyelvű kommunikáció, kreatív tanulás, játékok, új barátságok és rengeteg felejthetetlen élmény. Ezek azok a dolgok, amiket az Angloville Nyelvi Sziget Junior tábora nyújt a résztvevőknek. Idén nekem is lehetőségem nyílt részt venni egy 70 órás nyelvi táborban a Mathias Corvinus Collegium és az Angloville segítségével. 

Április elején, amikor az Angloville és az MCC meghirdette közös pályázatát – amelynek keretében két ember ingyen részt vehet a táborban –, csak titkon reménykedtem abban, hogy én lehetek az egyik szerencsés. Mikor megtudtam, hogy engem választottak ki a pályázati anyagom alapján, amelynek egy angol nyelvű videót és egy angol önéletrajzot kellett tartalmaznia, először alig akartam elhinni és nagyon-nagyon örültem. Várakozással telve indultam el Kaszóra, a tábor helyszínére, ahonnan rengeteg életre szóló élménnyel és tapasztalattal tértem haza onnan. 

A tábor első napján közös busszal indultunk el a Somogy megyében található Kaszóra. Az út során még érezhető volt a résztvevők és az anyanyelvi mentorok elkülönülése, de ez nem tartott sokáig. Az első nap az ismerkedéssel, játékokkal telt – természetesen angolul –, és a nap végére már fel sem tűnt, hogy az asztal körül ülve angolokkal, amerikaiakkal és ausztrálokkal beszélgetek. 

Eleinte féltem attól, hogy az angoltudásom nem lesz elég ahhoz, hogy angol anyanyelvűekkel kommunikálni tudjak. Tartottam tőle, nem fogom megérteni azt, amit nekem mondanak, és hogy nem fogom tudni megfelelően kifejezni magam. Ez a félelem fokozatosan megszűnt bennem, egy-két nap elteltével már természetes volt számomra, hogy csak angolul beszélek, és egyre jobban megértettem azt is, amikor az angolok beszéltek.

A személyes és a kiscsoportos foglalkozások mellett a szabadidőnkben is sok időt töltöttünk a külföldi mentorainkkal, akiktől rengeteg érdekességet megtudtunk a kultúrájukról, életvitelükről, és a külföldi továbbtanulásról is. Sok-sok kötetlen beszélgetés, játékok, sok nevetés és fürdőzés jellemezte a tábor többi részét. Nem csoda, hogy az utolsó napon könnyes szemmel vettünk búcsút egymástól, ezernyi élménnyel a hátunk mögött és rengeteg tapasztalattal, tudással a birtokunkban.

Én már megtapasztaltam, hogy milyen részese lenni az Angloville-nek, amit szeretettel ajánlok mindenkinek, aki szeretné fejleszteni az angoltudását, kommunikációs képességét, szeretné megismerni a különböző angolszász kultúrákat, és találkozni szeretne kedves, nyitott emberekkel.” (Ménkű Andrea)