Olvasási idő: 4 perc


2017 márciusában ismét részt vehettünk egy KP-s hétvégi tréningen. 24-én (péntek) este, 19 órakor vette kezdetét Nagy Géza fogyatékosokkal foglalkozó szakértő előadása. Ő egy rendkívül izgalmas, beszélgetős előadást tartott a vakokkal és a siketekkel kapcsolatban. A szakértő úr hétköznapi példákkal, észszerű gondolatmenetekkel, s nem utolsó sorban poénokkal próbálta megközelíteni ezt a rendkívül fontos témát, s ennek köszönhetően még este is sikerült összpontosítanunk mondanivalójára. Az előadás végén kellő mennyiségű kérdéssel bombáztuk őt, amelyekre természetesen minden esetben kielégítő választ kaptunk. 

Az előadás után tartottunk egy rövid megbeszélést a hétvégi programmal kapcsolatban, majd a cirka 40 fős csapat közösen útnak indult, s felsétált a Gellért-hegyen található Citadellába. Fantasztikus érzés volt odafent. A kilátás eszméletlen volt, pláne nekünk, zalaiaknak. Az egész város fényekben pompázott. Ilyen körülmények között ismerkedtünk meg az új KP-s tagokkal, illetve a régiekkel is hangulatos beszélgetéseket folytattunk. Ezen kívül hallhattunk egy orosz csoportot is énekelni. A Citadellánál töltött idő utolsó mozzanataként összeálltunk egy csoportképre is.

Ezt követően visszasétáltunk a Collegiumba, ahol mindenki kénye-kedve szerint beköltözhetett a 2. emeleti tantermek valamelyikébe. Mi a szokásos csapatunkkal tartottunk, és az est hátralevő részében nagyon jól szórakoztunk. Többek között társasoztunk, valamint játszottunk még akasztófát és telefonos csapatjátékokat. Ezt követően letusoltunk, és átrendeztük a tantermet igényeink szerint, hogy mindenki kényelmesen elférjen a hálózsákjával, illetve a Collegiumtól kölcsönvett matracával. Szintén csak nagy élmény volt, hogy egy közel 10 fős társaságban együtt aludhattunk. Rengeteget nevettünk, s szépen lassan csak-csak sikerült elaludnunk.

Szombaton fél kilenckor ébredtünk fel. Visszarendeztük a termet eredeti állapotába, valamint a bőröndjeinket levittük a portára, hogy amíg részt veszünk a szakmai napon, ne kelljen őket magunkkal hurcolni. Ezt követően reggeliztünk, amit egyébként az ebéddel együtt a Collegium biztosított számunkra. 10 óráig ki-ki fakultatív alapon, 45 perces kurzuskonzultációkon vehetett részt, melyeket a kurzusvezető tanárok tartottak.

A kurzuskonzultációk után 10 órakor megkezdődött a várva várt előadás, amelyet Bozsik Balázs, a Budapesti Értéktőzsde Marketing és PR igazgatója tartott. Sok hasznos információ hangzott el többek között az értékpapírokkal való kereskedésről, a részvényekről, a brókeri munkáról, illetve megtudhattuk, hogy mit tesz a tőzsde a lakossági és a vállalati pénzügyi kultúra fejlesztéséért.

Az előadás kicsivel dél előtt fejeződött be, majd a hagyományokat követve, ezúttal is pizzát ettünk ebédre. A délután folyamán a Pénziránytű Alapítvány tartott pénzügyi tudatosságot fejlesztő, interaktív szemináriumokat, melyeken kis létszámú csoportokban volt lehetőségünk részt venni. Ezeken a szemináriumokon nekünk, diákoknak is aktivizálnunk kellett magunkat, hiszen csak akkor sajátíthatja el valaki ezeket a pénzügyi ismereteket igazán, ha át tudja ültetni őket a gyakorlatba. Nos, ezt tettük mi is, mindenekelőtt szituációs játékokon keresztül.

A 25-ei KP szombat sajnálatos módon ezúttal fél órával előbb véget ért, ugyanis a Collegium helyszínéül szolgált a Bonus Intra Országos Történelemverseny szóbeli döntőjének.

Továbbra is lelkesek vagyunk a szombati tréningeket illetően, sőt, az idő előrehaladtával egyre erőteljesebben érzékeljük, hogy hiányzik a közösség, a Collegium, a temérdek program, nevelőink, illetve maga Budapest városa. Alig várjuk a következő alkalmat.

Ács Barnabás, Megyer Júlia, Szelényi Anna, Takács Ádám
Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium