Olvasási idő: 4 perc


KáPéntek és KáPé szombat. Sokan kérdezik tőlem a suliban, hogy mi is ez, mit csinálunk itt és mégis hogyan működik. Az igazság az, hogy minden hétvégének más a tematikája. A legutóbbi KáPé hétvége témája az agyunk működése volt, amelyről szombaton Dr. Acsády László, a Magyar Tudományos Akadémia professzora tartott egy érdekes előadást, amelyből sok-sok új információt tudhattunk meg álmainkról is. Az előadás végén lehetett kérdezni tőle a témával kapcsolatban, de a kevésbé bátrak, mint például én, a legvégén mentünk oda hozzá. Az ebéd szokás szerint Pizza ebéd volt, ami azért jó, mert a pizzát mindenki szereti. 

Délután kétféle program közül választhattunk: vitakörön vagy az Angloville workshopjain vehettünk részt. Én azon szerencsések egyike voltam, aki az Angloville csapatának programján vehetett részt. Hat tréner jött különböző államokból, akik háromféle foglalkozással segítették az angol nyelvünk fejlődését. Az első foglalkozás keretében a Ted Talks YouTube-csatorna egyik videóját néztük meg, amely bővítette tudásunk a tanulásmódszertan területén. A második workshopon aktuális témákról vitáztunk. A mi csapatunk vitájának témája a mesterséges intelligencia volt, én a pro oldalt képviselő tagok között voltam. A harmadik, és egyben utolsó programon csapatonként egy plakátot készítettünk. Minden csoportnak ki kellett találnia egy olyan tárgyat, amely jobbá, könnyebbé teheti az iskolát. Mi egy tér-időgépről készítettünk plakátot, amelynek bemutatásával nemcsak a nyelvtudásunkat fejleszthettük, hanem eközben még jól is szórakoztunk. A programok befejezése után haza lehetett menni, de mint nem helyi lakos, én is szétnéztem a fővárosban.

A KáPé hétvégéknek viszont nem csak a szombati napja szuper, hiszen ott van a KáPéntek is. Ebben a hónapban rengeteg új diák nyert felvételt a programba, ami nagyon jó, mivel sok-sok új embert ismerhettünk meg. Pénteken kíváncsian vártuk, kik lesznek azok, akik most jönnek először. Nagyon sok kedves emberrel tudtam találkozni és összebarátkozni is. Ezek a péntekek erről szólnak, hogy jobban megismerjük egymást. A péntek esti program keretében betekintést nyerhettünk a Corvin bál szervezési munkálataiba, megtudhattuk, mit kell tennünk ahhoz, hogy egy rendezvény igazán sikeres legyen. Mi is kipróbálhattuk magunkat a rendezvényszervezés terén: meg kellett terveznünk egy saját rendezvényt, amely szervezésének menetét később társaink előtt mutattunk be. Miután ezt befejeztük, segíthettünk a Corvin bál szervezőinek a díszítésben, illetve társasjátékokkal is játszhattunk. . Az esti programok után berendeztük a szokásos második emeleti termeket az alváshoz, majd a világmegváltó beszélgetéseink közben elaludtunk.

Ahogy mindig, úgy most is nagyon jó hangulatban telt az egész KáPé hétvége.

Tóth Noémi Nóra - Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium