Olvasási idő: 2 perc

Gratulálunk diákjainknak a győzelemhez; irány Seattle!

Zemkó Boglárka és Fülöp Ádám MCC-s diák Klinkó Krisztiánnal kiegészülve alkották a GlovEye csapatát, akik egy olyan eszközt álmodtak meg, amely vakoknak adná vissza az olvasás élményét.

Úgy olvasni, mintha látnának.

Bár ma is vannak különféle megoldások arra, hogy egy vak ember megismerjen egy írott szöveget, de ezek macerásak vagy korlátoltak: nagyrészt hanggá alakítják az írott szöveget, és leginkább csak digitális írással működnek. A GlovEye ötletének nagy előnye, hogy nyomtatott szövegekkel birkózik meg, és szinte ugyanazt az olvasásélményt nyújtja, mint ami a nem vakoknak is megadatott.

Talán a nevükből is kitalálható, hogy a GlovEye csapata egy kesztyűvel helyettesíti a látást – bár valójában maga a kütyü inkább egy gyűszűre vagy gyűrűre hasonlít. A felhasználó felhúzza az ujjára, a mobilját pedig a VR-szemüvegekből már ismert módon a fejére erősíti, hogy a kamerája rálásson a szövegre. Ezután már csak húznia kell az ujját a szövegen, a mobilra telepített app ezt követi, és Braille-jeleket küld az ujjra erősített kütyübe, annak megfelelően, ahol az éppen jár a szövegben, a kütyübe épített tüskék pedig valós időben “fordítják” a szöveget az ujjnak.

A magyar döntő megnyerésével a GlovEye utazhat Seattle-be, hogy a világdöntőn Magyarországot képviselje, és megpróbálja folytatni az utóbbi évek magyar innovációs diáksiker-sorozatát.