Reading time: 2 minutes

Az MCC Budapest Summit keretein belül mutatta be Katy Faust író, a Them Before Us gyermekjogi szervezet alapítója Szemünk fényei című könyvét a Gerbeaud kávéházban. Ismerjük a felnőttek nézeteit a házasságról, a meddőségről, a reproduktív technológiákról, az azonos neműek gyerekneveléséről, a válásról és az örökbefogadásról, de miképpen is néznek ki e kérdések a gyermekek szempontjából? – a frissen, most magyar nyelven is megjelent mű, erre a kérdésre keresi a választ.

Katy Faust az eseményen elmondta, ha a házasságról, béranyaságról és egyéb felnőtteket érintő kérdésekről beszélünk, azok általában kizárólag a szülőkről szólnak, a gyermekeket pedig nem veszik figyelembe. Hozzátette: mindig a gyermek legjobb érdekét kellene szem előtt tartani, de a gyakorlatban sajnos ez nem mindig működik. A jogszabályok ugyanis ennek sokszor ellentmondanak.

Fontos, hogy az apaságot és az anyaságot ugyanúgy kiemeljük a jogszabályokban. A gyermekeknek ugyanolyan joguk van az édesapjukhoz, mint az édesanyjukhoz – emelte ki Katy Faust.

A szerző hangsúlyozta: az abortusz kapcsán fontos kiemelni azt az alapvető jogot, hogy az embriónak joga van az élethez. Ezt a tényt szem előtt kellene tartani az abortuszról szóló vitákban. A házasság kérdését illetően a szakértő elmondta: a gyermeknek egyaránt joga van az édesanyjához és az édesapjához. Amerikában a válások 70%-a azért van, mert az emberek már nem szeretik egymást, anyagi problémáik vannak, esetleg valamelyik fél hűtlen volt. Mindig akadnak problémák egy kapcsolatban, azonban a szülőknek kötelező lenne dolgozniuk a házasságukon, a gyermekük miatt mindent meg kellene tenniük a kapcsolatuk megmentéséért – emelte ki.

A Them Before Us gyermekjogi szervezet alapítója szólt arról is, hogy a statisztikák kimutatták, ha az emberek keményen dolgoznak a házasságukon, és kitartanak egymás mellett, akkor boldogok lehetnek együtt. Hozzátette: a gyermekeknek szükségük van stabilitásra, a válás pedig – negatív értelemben – teljesen megváltoztatja a jövőjüket.

A kötet hamarosan elérhető lesz az MCC Press honlapján.