Budapest Lectures

2022.
máj.
19.

2022.
máj.
19.

2022. 05. 18. 7:00
Budapest Lectures
Hír

Űripar: Az EU geopolitikai aduásza?

Budapest
Az MCC Budapest Lectures rendezvénysorozatának legutóbbi alkalmával az Európai Unió világűrrel kapcsolatos stratégiáját tekintette át Ugo Celestino, az Európai Bizottság űrkutatásért és innovációért felelős szakpolitikai tisztviselője, valamint Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
2022. 05. 13. 11:31
Budapest Lectures
Hír

A Japán-Kína paradoxon

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége egyenesen Tokióból érkezett hozzánk. Stephen Nagy, aki magyar felmenőkkel is rendelkezik, de kanadai állampolgár, immáron több évtizede foglalkozik a kelet-ázsiai régióval a térség számos országát megjárva.
2022.
máj.
16.

2022. 05. 06. 16:03
Budapest Lectures
Hír

Vallás mint identitásképző erő – James Orr tartott előadást az MCC-ben

Budapest
Milyen aspektusok mentén képes a vallás befolyásolni egy társadalom szerkezetét és kultúráját? Erről beszélt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Lectures rendezvényén James Orr, a Cambridge-i Egyetem adjunktusa, akinek vallásfilozófiai, politikai-teológiai témakörökben született írásai erős hatást gyakorolnak a mai szociológiai viszonyokra.
2022. 04. 25. 14:34
Budapest Lectures
Hír

A Trump-éra Fehér Háza belülről

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége Jon Decker, amerikai újságíró volt, aki több, mint 25 éve dolgozik a Fehér Ház tudósítójaként. Előadásában többek között megosztotta legfontosabb tapasztalatait, illetve legkiemelkedőbb élményeit, melyekben a Washington D.C.-ben eltöltött évtizedei alatt volt része. Az esemény központi témájaként szolgált továbbá Donald Trump elnöksége a kulisszák mögött.
2022.
ápr.
21.

2022. 04. 08. 10:49
Budapest Lectures
Hír

A tudósító elsődleges feladata a valóság bemutatása, nem a morális értékítélet

Budapest
A Budapest Lectures legutóbbi vendége Patrick Bishop, brit író, hadtörténész volt, aki több mint 20 éven keresztül aktívan tudósított különböző háború sújtotta régiókból.
2022. 02. 17. 19:20
Budapest Lectures, Konferenciák, Könyvkiadás
Hír

Milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket? - Óriási siker a 2022-es MCC Budapest Summit

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) óriási sikerrel zárta nagyszabású nemzetközi konferenciáját, az MCC Budapest Summitot, mely arra a kérdésre keresi a választ: milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket? A rendezvény második napján – 2022. február 17-én – több mint 30 hazai és külföldi előadó izgalmas beszélgetései és könyvbemutatói fogadták a közel 750 látogatóból álló közönséget. A tehetséggondozó intézmény célja, hogy Magyarország – sőt, Közép-Európa – legnagyobb és legfrissebb szellemi műhelye legyen.
2022. 02. 14. 21:00
Budapest Lectures, Konferenciák
Hír

Pszichológia kontra irodalom

Budapest
Aláássa-e a pszichológia az erkölcsöt? Az MCC Budapest Summit keretein belül lezajlott beszélgetés provokatív címe Theodore Dalrymple könyvére utal, amely az emberi önmegértés lehetőségeire koncentrál és a pszichológia és a szépirodalom helyét keresi ebben az önvizsgálatban.
2022. 02. 09. 14:30
Budapest Lectures
Hír

A szegények, de nem a legszegényebbek jönnek

Budapest
A digitalizációnak és az embercsempészeknek köszönhetően bárki gondtalanul eljuthat az Egyesült Államokba, egyik hatóság sem fog a nyomába eredni – mondta Mark Krikorian a Washingtonban működő Center for Immigration Studies (CIS) think tank ügyvezető igazgatója az MCC Budapest Lectures rendezvényén.
2022.
febr.
17.

Budapest Lectures, Konferenciák
Esemény

MCC Budapest Lectures – Fireside Chat

2022.
febr.
14.

Budapest Lectures, Konferenciák
Esemény

Psychology vs. Literature - Does Psychology Undermine Morality?

The event is part of the MCC Budapest Summit.
2022.
febr.
14.

Konferenciák, Lunch Talks
Esemény

MCC Lunch Talks - On the Importance of Humanities

The event is part of the MCC Budapest Summit.
2022.
febr.
14.

Budapest Lectures, Konferenciák
Esemény

Pszichológia kontra irodalom – aláássa-e a pszichológia az erkölcsöt?

A rendezvény az MCC Budapest Summit keretei között zajlik.
2022.
febr.
17.

Budapest Lectures, Konferenciák
Esemény

MCC Budapest Lectures – Fireside Chat

A rendezvény az MCC Budapest Summit keretei között zajlik.
2022.
febr.
08.

2022. 01. 31. 8:15
Budapest Lectures, Klímapolitikai Intézet
Hír

Nyersanyagstratégia nélkül nagy baj lesz

Budapest
Az európai energiaválság miatt különösen érdekesnek tűnt Mariusz Orion Jedrysek előadása az MCC Budapest Lectures keretein belül. A földtudományok doktorát, korábbi lengyel parlamenti képviselőt és volt államtitkárt a beszélgetés során a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, dr. Toldi Ottó kérdezte.
2022. 01. 28. 8:50
Budapest Lectures, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Német külpolitika kihívásai - Beszélgetés Schlie visiting fellow-val

Budapest
Az MCC Magyar-Német Intézete a Konrad-Adenauer-Stiftunggal közösen szervezete meg „The Future of German Foreign Policy” című beszélgetést 2022. január 26-án a Scruton rendezvénytérben. A rendezvényen kb. 80 fő vett részt az Intézet partnerei, diákok, a tudományos élet és diplomácia képviselői, valamint az itteni német közösség tagjai.
2022. 01. 21. 9:29
Budapest Lectures, Könyvkiadás
Hír

"Ha van vízió, az már fél siker"

Budapest, Pécs
Abishur Prakash világszerte ismert és elismert kanadai geopolitikai szakértő és jövőkutató "The World Is Vertical" című könyvének bemutatója kapcsán beszélgettek Pécsett és Budapesten a globalizáció bukásáról, átalakulásáról.
2022.
jan.
27.

Budapest Lectures, Klímapolitikai Intézet
Esemény

Climate Policy: From a Central European Perspective

2022.
jan.
26.

Budapest Lectures, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Esemény

Német külpolitika: Merre tovább a következő négy évben?

2021. 12. 22. 13:36
Budapest Lectures
Hír

Miért írunk ma 2021-et?

A keresztény időszámítás Jézus születésével kezdődik, és ahogy az évszázadok óta használt naptárrendszert, úgy az európai kultúra alapjait is meghatározza. De miért alakult így időszámításunk? David L. Dusenbury, a Danube Institute vendégkutatója ezt a témát járta körül az MCC idei utolsó Budapest Lectures rendezvényén.
2021. 11. 30. 17:22
Budapest Lectures
Hír

Jog és igazságszolgáltatás az Egyesült Államokban

A texasi Első Fellebbviteli Bíróság bírája, April L. Farris volt a vendége az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének. A Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai központjában tartott eseményen a vendégelőadóval
2021. 11. 26. 14:24
Budapest Lectures
Hír

A radikalizáció összetett kérdései

A terrorizmus és a radikalizáció volt a témája az MCC Budapest Lectures legutóbbi rendezvényének, amelyen Simon Cottee kriminológussal, a University of Kent tanárával, Calum T. Nicholson, az MCC vendégoktatója beszélgetett.
2021. 11. 19. 8:28
Budapest Lectures
Hír

Katonai stratégia a 21. században

Egy új, közös katonai-geopolitikai stratégiára van szükség Európában, hiszen egyre több olyan kihívás és fenyegetés éri a nyugati világot, benne az európai kontinenst, amire megfelelő válaszokat kell találni - hangzott el az MCC Budapest Lectures programsorozatának legutóbbi eseményén. A rendezvényen Janne Haaland Matlaryval, az Oslói Egyetem és a Védelmi Egyetem professzorával Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője beszélgetett.
2021. 11. 17. 15:25
Budapest Lectures
Hír

Yoram Hazony az MCC-ben: a konzervatív demokrácia modellje a hagyományokra és a tradicionális értékekre épít

A liberalizmus domináns, hegemón ideológiává vált az utóbbi száz évben, még pedig oly módon, hogy sok országban egyáltalán nem is maradt versenytársa – mondta Yoram Hazony a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) tartott előadásában. A Budapest Lectures rendezvénysorozat november 17-i eseményén a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetője kifejtette, az utóbbi tíz évben azt is látjuk, hogy egyes országokban, mint a Donald Trump vezette Egyesült Államokban, Izraelben vagy éppenséggel Magyarországon egyfajta ellenáramlat is megjelent. Az izraeli filozófus, bibliatudós és politikai teoretikus, “Konzervativizmus: Visszatérés az alapokhoz” címmel tartott előadást.
2021. 11. 17. 10:11
Budapest Lectures
Hír

A környezetvédelem az új vallás

Michael Shellenberger bestsellerének magyar fordítását mutatták be az MCC-ben
2021. 11. 15. 11:38
Budapest Lectures
Hír

Exkluzív előadást tart Yoram Hazony az MCC-ben

Konzervativizmus: Visszatérés az alapokhoz címmel tart előadást Yoram Hazony, világhírű izraeli filozófus, bibliatudós és politikai teoretikus az MCC Budapest Lectures előadássorozatának keretében, 2021. november 17-én 13:00 órától Tas vezér utcai központunkban. Az eseményre honlapunkon lehet regisztrálni.
2021. 10. 29. 17:20
Budapest Lectures
Hír

Tradition and innovation

We have to save our traditions and harmonise the traditional and modern approach in architecture - was said on the latest stage of the series of events Budapest Lectures organised by MCC where Justin Shubow American architecture critic and Stephen Sholl the visiting fellow of MCC had a conversation.
2021. 10. 28. 15:55

Hagyomány és újítás

Meg kell őrizni hagyományainkat és harmóniába kell hozni a tradicionális és a modern szemléletet az építészetben - hangzott el az MCC által szervezett Budapest Lectures programsorozat legutóbbi állomásán, amelyen Justin Shubow amerikai építészkritikus és Stephen Sholl, az MCC vendégoktatója beszélgettek.