nemzetközi jogi műhely

2023. 03. 27. 14:45
Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Újjászületett világ Szkülla és Kharübdisz között

Győr
A második világháború romjaiból újjászülető világ hitet tett az embert megillető elidegeníthetetlen jogok egyetemessége és oszthatatlansága mellett. S bár az emberi jogi kultúra elévülhetetlen érdemeket szerzett többek között a közép-európai népek szabadságának visszaszerzésében, jelenleg az a veszély fenyeget, hogy tekintélyét és erejét különféle érdekcsoportok az ember szolgálata helyett saját partikuláris céljaik elérésére használják – emelte ki Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője a Széchényi István Egyetemen szervezett előadáson, amely az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozat elfogadásának 75. éves évfordulójára emlékezett.
2023. 03. 14. 14:03
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Az európai örökség védelmezője vagy az integráció újítója? – tanulmányút az Európai Bíróságon

Luxemburg
Két nap, két tárgyalás, hét előadás és tizennégy előadó: a Nemzetközi Jogi Műhely Luxemburgba látogatott. Az MCC budapesti, vidéki és erdélyi jogász hallgatói vettek részt azon a tanulmányúton, amelynek célja az Európai Bíróság felépítésének, összetételének és hatásköreinek megismerése, valamint azon szerepének megértése volt, amely tankönyvekből nem ismerhető meg. A tanulmányút fontos tanulsága, hogy a diákok nem egy távoli vagy megfoghatatlan intézménybe látogattak, hanem azt a bíróságot fejtették meg, amely saját és közösségük életére komoly hatást gyakorol, de amelynek működését később ők maguk is alakítani tudják.
2023. 03. 10. 8:04
Budapest Lectures, Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

„Vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk” – a kultúra védelme a globalizáció hullamvérésében

Budapest
A jelenkorban a lokalizmus és a globalizmus harcának lehetünk tanúi. Holnapot azonban csak a kulturális örökségünk elismerése és védelme adhat civilizációnknak - hangzott el az MCC Budapest Lectures előadássorozatában. Michelle Zang, az új-zélandi Wellingtonban lévő Victoria University egyetemi tanára, Borrin Foundation Justice Fellow ösztöndíjas, valamint Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője az őshonos népek érdekeiről, illetve a kulturális örökség fogalmáról és nemzetközi jogi védelmének kérdéseiről beszélgettek.
2022. 11. 28. 12:52
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Ahol a nemzetközi jog életre kel: tanulmányút Hágában

Hága
Három nap, öt intézmény és kilenc előadó: a Nemzetközi Jogi Műhely Hágába látogatott. Az MCC budapesti, debreceni és kolozsvári jogász hallgatói vettek részt azon a tanulmányúton, amelynek során intézménylátogatások, színes előadások és professzorokkal, bírókkal és szakértőkkel folytatott beszélgetések nyújtottak betekintést a nemzetközi bíráskodás azon világába, amelyek tankönyvekből nem ismerhetők meg.
2022. 11. 25. 13:00
Budapest Lectures, Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

A neoliberalizmus „eredendő bűn”

Budapest
A neoliberális ideológia olyan kapzsiságot és gonoszságot jelképez, mint a Bibilában és a keresztény tanításban az „eredendő bűn”, ugyanis folyamatosan a nagyhatalmak hegemónia törekvéseit szolgálja ki – hangzott el az MCC Budapest Lectures programsorozat legutóbbi előadásán. A globalizáció hamis ígéreteiről és az emberarcú globalizáció megteremtésének esélyéről a National University of Singapore világhírű professzora, Muthucumaraswamy Sornarajah és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett.
2022. 11. 22. 9:01
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

„Az rendeli a nótát, aki fizeti a muzsikust”

Debrecen
A neoliberalis gazdasági felfogás térnyerése olyan helyzetet teremtett, amelyben az országok világszerte nagymértékben függővé válhatnak a transznacionális üzleti érdekektől és nemzetközi pénzügyi intézményektől. Ha pedig egy ország a gazdaságát kiszolgáltatja, akkor ezt a gyengeséget ki fogják használni – hangzott el a debreceni MCC képzési központ rendezvényén, ahol Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett a nemzetközi jog világhírű professzorával, Muthucumaraswamy Sornarajah-val.
2022. 11. 21. 9:50
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Éber államokra van szükség a globalizáció előnyeinek biztosításához

Budapest
A „washingtoni konszenzus” és a neoliberális gazdasági dogmák térnyerése világszerte csökkentette az országok lehetőségét, hogy a saját érdekeik védelmében fellépjenek – hangzott el azon a rendezvényen, amelyen a National University of Singapore nemzetközi jogászprofesszorával beszélgettek hazai szakértők.
2022. 11. 18. 19:39
Jogi Iskola, Konferenciák, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

A „Selyemút” nemcsak a civilizációs örökségünk része, hanem napjaink lehetősége is

Budapest
Nagy sikert aratott a Mathias Corvinus Collegium keretei között szervezett egész napos „Walking the Silk Road” nemzetközi konferencia. A konferencia során kilenc különböző országból összesen húsz előadó osztotta meg meglátásait és tapasztalatait az Európai Unió és Kína közötti gazdasági és jogi kapcsolatok jövőjéről. A konferencia vezérszónoka a National University of Singapore világhírű nemzetközi jogászprofesszora, Muthucumaraswamy Sornarajah volt.
2022. 11. 17. 13:25
Budapest Lectures, Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Közép-Európának híd szerepre kell törekednie Kelet és Nyugat között

Budapest
Az egykori svéd minta alapján Közép-Európának, és benne Magyarországnak híd szerep betöltésére kellene törekednie a Kelet és Nyugat közötti viták rendezése terén – hangzott el az MCC Budapest Lectures programsorozat legutóbbi állomásán, amelyen Robin Oldenstammal, a Stockholmi Kereskedelmi Kamara (SCC) Választottbírósági Intézet igazgatósági elnökével, valamint Korom Veronikával, az ESSEC Business School professzorával és a Magyar Választottbírósági Egyesült elnökével Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett.
2022. 11. 16. 6:42
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

A globalizáció nem kínál egyenlő esélyeket

Győr
A rendszerváltoztatás során a közép-európai országok fenntartás nélkül fogadták el a neoliberális gazdasasági dogmákat, és ennek szellemében csatlakoztak a globalizálódó világgazdasághoz. Ez azonban számos esetben csalódáshoz vezetett, mert a globalizáció nem kínál egyenlő esélyeket – emelte ki Professor M. Sornarajah a National University of Singapore világhírű nemzetközi jogászprofesszora, akivel Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett a győri MCC képzési központban tartott egyedülálló rendezvényen.
2022. 11. 11. 14:28
Brüsszel, Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Európának nincs jövője, ha nem ismeri el civilizációs gyökereit

Brüsszel
A Mathias Corvinus Collegium is szerepet kapott a nemzeti alkotmányos örökség és az európai integráció kapcsolatáról, Brüsszelben szervezett nemzetközi konferencián. Az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, Sándor Lénárd vezette a civilizációs örökséget tárgyaló panelbeszélgetést, míg az MCC hallgatója, Póka Lili felszólalt a nemzeti alkotmányos örökség szerepét átvitató panelbeszélgetésen.
2022. 10. 26. 11:56
Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Népirtás: az emberiség történetének sötét oldala

Pécs
A népirtások története egyidős az emberiség történetével, és bár eltérő jelleggel, de minden korszakban és a világ minden területén szembe kell nézni vele – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium pécsi központjában október 24. napján szervezett panelbeszélgetésen.
2022. 10. 21. 8:00
Budapest Lectures, Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

A szuverenitásért vívott harcnak nincs vége - Norman Naimark előadása

Budapest
A nemzeti szuverenitásért vívott harc nem zárult le Közép-Kelet-Európában – erről beszélt Norman Naimark az MCC-ben. A Stanford Egyetem „Robert and Florence McDonnell” professzora Budapest Lecetures rendezvénysorozatunk keretében kiemelte, a vívmányokért és célokért folyamatosan küzdenünk kell. A kelet-európai történelem tanszékének vezetője, a Hoover Intézet és a Freeman Spogli Nemzetközi Tanulmányi Intézet főmunkatársa október 20-án tartott előadást, amelyet követően Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője kérdezte a professzort.
2022. 10. 20. 13:26
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Új Vasfüggöny kapujában?

Budapest
Mi a történelmi, geopolitikai és nemzetközi jogi háttere az orosz-ukrán háborúnak? Kik és milyen érdekek mentén vesznek részt benne? Mi a tétje és hogyan lehet kiutat találni a konfliktusból? E kérdések mentén cseréltek eszmét az amerikai Stanford Egyetemről érkezett történész professzorral hazai szakértők.
2022. 10. 10. 8:55
Jogi Iskola, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Értékek és megóvásuk tengerentúl és Európában

Zalaegerszeg
Az Atlanti-óceán mindkét pártján olyan eszmék térhódítása látható, amelyek megkérdőjelezik a nyugati társadalmak örökségét, kultúráját, emlékeit, identitását és hagyományait. Az amerikai és európai életmód kérdései, kihívásai című zalaegerszegi előadás ezt a jelenséget vette górcső alá, miközben megvizsgálta azokat az értékeket és erényeket, amelyek az amerikai társadalom, illetve az európai nemzetek alapzatát alkotják.
2022. 10. 07. 7:47
Jogi Iskola, Könyvkiadás, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Egy alkotmányjogi utazás tanulságai

Budapest
Milyen jelenkori alkotmányossági kihívásokkal néz szembe az Amerikai Egyesült Államok? Milyen veszélyeket jelent az „adminisztratív államként” ismert bürokrácia terjeszkedése? Hogyan torzítja a demokratikus döntéshozatalt a bíróságok súlyának aránytalan megnövekedése? Milyen alkotmányossági aggályokat vetnek fel a digitális platformok? Milyen párhuzamok láthatók az Egyesült Államok és Európa között? Ezeket a kérdéseket vitatták meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézete és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megvalósuló beszélgetésen, amelynek apropója az Alkotmányjogi utazás Amerikában című könyv megjelenése volt.
2022. 10. 04. 12:29
Budapest Lectures, Nemzetközi Jogi Műhely
Hír

Konzervatív paradigmaváltás az alkotmányértelmezés terén

Budapest
Hosszú évtizedek progresszív dominanciáját követően az amerikai Legfelső Bíróságon a konzervatívok által vallott alkotmányértelmezés vált meghatározóvá. Paradigmaváltás zajlik, amely olyan jelentős ügyekben jut kifejezésre, amelyek az abortuszvitához, a vallás közéletben játszott szerepéhez vagy az adminisztratív államként ismert bürokrácia ellenőrzéséhez kapcsolódnak. A „First Monday in October” című Budapest Lectures előadáson az érdeklődők betekintést nyerhettek az amerikai demokratikus rendszer torzulásaiba, a bíróságot övező reformtörekvésekbe és az elnökök bírósági politikájába. A beszélgetés során izgalmas anekdotákon keresztül elevenedtek meg a tengerentúli alkotmányos viták.