magyar-német intézet az európai együttműködésekért

2022. 05. 17. 10:43
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi választási eredményváró

Budapest
Németország legnépesebb és gazdaságilag legerősebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) május 15-én új tartományi parlamentet választott. A választás kapcsán az MCC Magyar-Német Intézete és a Polgári Magyarország Alapítvány közösen választási estet szerveztek az MCC-be 17 órai kezdettel. A rendezvényen 50-en vettek részt.
2022. 05. 11. 13:54
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Látogatók Németországból

Budapest
Május 9-én, hétfőn a Wuppertali Bíróság jogász hallgatóinak és ügyvédjelöltjeinek csoportja érkezett látogatóba intézetünkhöz.
2022. 05. 02. 7:47
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Magyar önkép - német tükörben

Budapest
Magyarországnak talán sosem volt olyan rossz a hírneve Németországban, mint manapság. Az évek óta egyszólamú tájékoztatás e hírnévromlást begyűrűzteti a német társadalomba is, s gyengíti vagy megkérdőjelezi a magyarok iránti rokonszenvet. A kölcsönös bizalom visszaszerzéséhez új kezdeményezésekre van szükség. Eljött az önvizsgálat ideje mind német, mind magyar oldalon is. Mit tehetünk mi, magyarok, azért, hogy a magyar–német viszony alakítói az értelmes párbeszéd útjára térjenek? A Magyar-Német Intézet és a Rubicon Intézet közös rendezvényén ezt a kérdést jártuk körbe meghívott szakértőinkkel 2022. április 28-án, csütörtökön. A rendezvény az MCC Scruton kávézóban zajlott, egy pódiumbeszélgetés keretében, amelyet Volf-Nagy Tünde, az M1 és a Kossuth Rádió riportere, műsorvezetője, az MTV volt berlini tudósítója moderált. A beszélgetésen részt vettek: Prof. Dr. K. Lengyel Zsolt történész, politológus a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetének vezetője, az MCC visiting fellow-ja¸Prof. Dr. Ujváry Gábor történész, a Veritas Történetkutató Intézet vezetője és Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója.
2022. 04. 26. 9:55
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Németország átalakulóban

Budapest
A világ jelenleg egy paradigmaváltás időszakát éli – erről is beszélt előadásában Klaus-Rüdiger Mai, az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendégoktatója. A belvárosi Scrutonban tartott eseményen a történész és publicista szólt a német belpolitikai folyamatokról is.
2022. 04. 08. 14:10
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Mi történik Németországban?

Szekszárd
A német-magyar barátsági szerződés évfordulójáról és a két állam történelmi dinamikájáról is beszélt Klaus-Rüdiger Mai az MCC szekszárdi képzési központjában.
2022. 04. 02. 9:01
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Van-e jövője az eurónak? – rendezvénybeszámoló

Budapest
1999. január 1-én vezették be az eurót, amelyet napjainkra az Európai Unió 19 tagállamában több mint 337 millió ember használ hivatalos fizetőeszközként. Egy közös valuta alapvetően számos előnnyel járhat egy gazdasági közösség számára, mindazonáltal az eurót megannyi kritika érte annak politikai töltetű bevezetése miatt. Erről, az euró bevezetésének történelmi és politikai előzményeiről, valamint a közös fizetőeszköz gazdaságra gyakorolt hatásáról tartott előadást Dr. Dominik Geppert, a Potsdami Egyetem 19-20. századi történelem professzora 2022. március 31-én a közel 60 téma iránt érdeklődő résztvevőnek az MCC Scruton Caféban.
2022. 03. 02. 16:10
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Szombathelyen emlékeztünk meg a magyar-német barátsági szerződés megkötésének 30. évfordulójáról

Szombathely
A Mathias Corvinus Collegium szombathelyi képzési központja és a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért március 2-án pódiumbeszélgetést szervezett a magyar-német barátsági szerződés megkötésének 30. évfordulója alkalmából. A pódiumbeszélgetésben Volkmar Klein Bundestag képviselő, Hende Csaba, a Magyar Országgyűlés alelnöke, valamint Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója vett részt. A beszélgetést, amelyen 50 fő vett részt, Dörstelmann-Fodor Kinga, az Intézet projektmenedzsere moderálta.
2022. 03. 01. 14:47
Könyvkiadás, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Tizenhat év kancellárság kritikus mérlege

Budapest
Már magyarul is elérhető Phillip Plickert „Merkel – Tizenhat év kancellárság kritikus mérlege” című tanulmánykötete. Az MCC Press gondozásában megjelent kiadványról a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában tartottak kerekasztal-beszélgetést, amelyen a szerző mellett Kálnoky Boris, az MCC Médiaiskola vezetője és Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója vettek részt.
2022. 02. 15. 8:57
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Három évtizede írták alá a magyar–német barátsági szerződést

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar–Német Intézete az Európai Együttműködésért szervezésében jubileumi ünnepségen emlékeztek meg a két nemzet évszázadok óta fennálló kapcsolatára és az 1992. február 6-án aláírt baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződésre. A rendezvényen Gulyás Gergely miniszter és Matthias Rössler, a szászországi tartományi parlament elnöke is felszólalt.
2022. 02. 14. 12:13
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Élőben is követhető lesz ma este a budapesti jubileumi ünnepség

Budapest
30 évvel ezelőtt, 1992. február 6-án a Németországi Szövetségi Köztársaság és az akkori Magyar Köztársaság kormányának képviselői Budapesten aláírták a baráti együttműködésről és európai partnerségről szóló szerződést. E megállapodás aláírásával mindkét állam elkötelezte magát amellett, hogy a „különleges kapcsolatoknak megfelelő szoros baráti együttműködésre törekszenek”. Ez a szerződés a mai napig az országaink közötti kétoldalú kapcsolatok alapját képezi.
2022. 02. 11. 15:45
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Rendezvénybeszámoló: Osztrák politika – magyar szemmel

Budapest
2022. február 10-én este az MCC Német-Magyar Intézete "Osztrák politika – magyar szemmel" címmel rendezett pódiumbeszélgetést a Feneketlen-tónál található Scruton Kávéházban. Az est előadója Dr. Schaller-Baross Ernő, európai parlamenti képviselő és az osztrák politikai élet kiváló ismerője volt.
2022. 01. 28. 8:50
Budapest Lectures, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Német külpolitika kihívásai - Beszélgetés Schlie visiting fellow-val

Budapest
Az MCC Magyar-Német Intézete a Konrad-Adenauer-Stiftunggal közösen szervezete meg „The Future of German Foreign Policy” című beszélgetést 2022. január 26-án a Scruton rendezvénytérben. A rendezvényen kb. 80 fő vett részt az Intézet partnerei, diákok, a tudományos élet és diplomácia képviselői, valamint az itteni német közösség tagjai.
2022. 01. 19. 8:10
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Rendezvénybeszámoló: Médiaszabadság Magyarországon

Budapest
A "Németország és Magyarország párbeszédben" rendezvénysorozat részeként a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézete és a Németországi Szövetségi Köztársaság Magyar-Német Társasága 2022. január 17-én online előadást szervezett a magyarországi médiaszabadságról. A német nyelvű előadásra és az azt követő panelbeszélgetésre közel százan voltak kíváncsiak.
2021. 12. 08. 13:40
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Német jogászhallgatókat fogadott Budapesten a Magyar-Német Intézet

A Magyar-Német Intézet igazgatója, Dr. Bauer Bence december 8-án, szerdán egy 6 fős németországi ügyvédjelöltekből álló csoportot fogadott az Intézet junior munkatársaival.
2021. 04. 29. 10:03
Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Németország 2021-ben – Kitekintés a szövetségi parlamenti választásra

2021. 03. 04. 14:19
Collegium tartalom, Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért
Hír

Az MCC-be látogatott a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi irodájának új képviseletvezetője