Közgazdasági iskola

2022. 05. 13. 14:30
30 év kérdőíve, Közgazdasági Iskola
Hír

Integet a múlt – Visszatekintés az elmúlt 30 évre

Budapest
Hogyan éltük meg az elmúlt 30 évet? Vajon megvalósultak a középiskolát 1990 környékén elvégző diákok elképzelései a jövőjükről? Többek között a fenti kérdések is szóba kerültek az MCC Közgazdasági Iskolájának keddi rendezvényén, melyen meghívott vendégeink érettségit követő életútjukat elevenítették fel Szepesi Balázs iskolavezető segítségével. A beszélgetés résztvevői Wolf Katalin énekesnő, Skrabski Fruzsina újságíró és Csapodi Zoltán, a ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolájának igazgatója voltak, akik nosztalgikus hangulatban emlékeztek vissza egykori középiskolás élményeikre és az azt követő felnőtt életük egyes állomásaira.
2022. 03. 23. 10:20
Egyetemi Program, Gazdaságpolitikai Műhely, Közgazdasági Iskola
Hír

Újabb műhellyel gazdagodott az MCC

Folyamatosan bővül a Mathias Corvinus Collegium oktatói-kutatói bázisa: márciustól már mélyebb gazdaságpolitika ismeretekre is szert tehetnek az MCC hallgatói, miután megalakult a Gazdaságpolitikai Műhely. A Közgazdasági Iskola kereten belül működő szervezet szakmai munkáját Sebestyén Géza közgazdász, egyetemi docens irányítja.
2022. 03. 10. 15:11
Közgazdasági Iskola
Hír

Fókuszban a régiós finanszírozás

Budapest
Közép-Kelet-Európa vállalatfinanszírozási trendjeiról tartott panelbeszélgetést a Közgazdasági Iskola. A szakma széles spektruma képviselte magát: Tánczos Péter (Euroventures) a kockázati tőke, Marcin Leja (CVI) a privát hitelezés, míg Kereskényi Péter (Raiffeisen) a banki hitelezés perspektíváját mutatta be.
2022. 03. 10. 8:52
Közgazdasági Iskola
Hír

Beszélgetés a magyar gazdaság rendszerváltás utáni időszakáról

Budapest
Nagy érdeklődés kísérte március 7-én az MCC Közgazdasági Iskolájának kerekasztal-beszélgetését, melynek témája a magyar gazdaság rendszerváltás utáni időszaka volt. A rendezvény két kerekasztal beszélgetést ölelt fel, melyek során a résztvevők saját tapasztalataik és kutatási eredményeik alapján osztották meg nézeteiket arról, milyen volt a rendszerváltás óta eltelt időszak vállalati, vállalkozói nézőpontból.
2022. 01. 31. 10:45
Közgazdasági Iskola
Hír

Vitaest a magyar gazdaság fejlődéséről

Budapest
Nagy érdeklődés mellett tartotta meg az MCC Közgazdasági Iskolája január 24-i vitaestjét, melynek témája a magyar gazdaság fejlődésének következő korszaka volt.
2021. 12. 17. 14:53
Közgazdasági Iskola
Hír

Az OECD-től a startup ’keltetőig’, Philippe Aghion-tól a parfümkészítés titkáig – Az MCC Közgazdasági Iskola diákjainak tanulmányútja Párizsban

„Ha távolabbra láttam másoknál, csak azért tehettem, mert óriások vállán álltam”, – ez a Newton-nak tulajdonított mondás vált a Közgazdasági Iskola diákjainak mottójává a párizsi tanulmányúton. Többek között azért, mert ugyanez az alapelv vonul végig a világhírű közgazdász, Philippe Aghion (Harvard, LSE, Collège de France) legújabb könyvén is (The Power of Creative Destruction), akivel a diákok egy munkaebéd keretében vitathatták meg a kötet főbb állításait. „Az innováció nem az égből pottyan”, – hangsúlyozta többször is Aghion – amihez ugyan sok anyagi forrás kell, de ennél is fontosabb egy olyan intézményi és szabályozási környezet, amely a tudás terjedését és felhalmozását lehetővé teszi. Maradva Newtonnál: lehetővé teszi azt, hogy az új innovátorok a korábbi innovátorok vállán állhassanak.
2021. 12. 03. 10:18
Közgazdasági Iskola
Hír

„Ütésállóbbak” és szolidárisabbak lettünk

5000 milliárd forint hozzávetőlegesen az a nemzeti érték, amivel többet termelhetett volna az ország az elmúlt időszakban, ha nem sújtja a gazdaságot a Covid-járvány. A magyar gazdaság viszonylag gyorsan felállt a válságból – az idei év második felében már meghaladtuk a járvány előtti szintet – ez is bizonyítja, hogy egy működő gazdaságot ért a vészhelyzet. Hogy kik voltak a nyertesei és vesztesei a válságnak, milyen túlélési stratégiát választottak a cégek, és mit tanultak a válságból? Erről beszélgettek az érdeklődők a téma szakértőivel, Szepesi Balázzsal, az MCC Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetőjével és Pogácsás Péterrel, a Közgazdasági Iskola szenior kutatójával a miskolci MCC képzési központban.
2021. 11. 05. 12:43
Klímapolitikai Intézet, Közgazdasági Iskola
Hír

Konferencia a magyar vidékről

Mit gondolnak a magyar emberek a vidékről? Mik voltak az elmúlt időszak vidékfejlesztési célú kormányzati és uniós fejlesztési programjainak hatásai? Hogyan állítható meg a vidék elnéptelenedése? Többek közt ezekről a kérdésekről volt szó 2021. november 5-én a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett Vidék Konferencia 2021 eseményen.
2021. 10. 25. 9:45
Közgazdasági Iskola
Hír

Startupok titkait keresve – Az MCC Közgazdasági Iskola diákjainak tanulmányútja Varsóban (2021 október 20-23)

Vajon mi az oka annak, hogy a visegrádi négyek fővárosai közül ma Varsó rendelkezik a legdinamikusabb startup ökoszisztémával? A sikert – mint oly gyakran – most is több tényező okozza, így az MCC Közgazdasági Iskola diákjainak is meglehetősen sűrű programja volt a lengyel fővárosban.
2021. 09. 27. 15:20
Révfülöp
Hír

Felejthetetlen napok Révfülöpön – A Közgazdasági Iskola tábora

Közgazdasági Iskolánk diákjai felejthetetlen napokat töltöttek együtt a révfülöpi diáktábor és képzési központunkban szeptember 24-26 között.
2021. 09. 06. 12:41

A koronavírus és a magyar vállalkozások

A magyar cégek többsége alkalmazkodott a pandémia miatt megváltozott üzleti környezethez, a jövőre gondolva megtartotta alkalmazottait, az idei évre pedig már növekedést vár – ez is kiderül abból a kutatásból, amit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. közösen végzett azért, hogy feltárják a Covid-19 járvány magyar vállalkozásokra gyakorolt hatását.
2021. 07. 08. 10:48
Közgazdasági Iskola
Hír

Nyár a hegyen: fókuszban a magyar divatmárka

A kreatív ipar lehetőségeiről és a fenntarthatóságról is szó volt az MCC Közgazdasági Iskola eseményén, amelynek vendége Zulik Ákos, a Nanushka magyar divatcég stratégiai igazgatója volt, akivel Szepesi Balázs iskolavezető beszélgetett.
2021. 06. 03. 15:25
Közgazdasági Iskola
Hír

Péterffy Tamás volt a Közgazdasági Iskola vendége

Diákjaink Péterffy Tamással, a világ egyik vezető online diszkont brókercégének, az Interactive Brokers alapítójával találkozhattak.
2021. 06. 02. 14:03
Közgazdasági Iskola, Technológiai Jövők Műhely
Hír

Online könyvvita James R.Otteson amerikai filozófussal a gazdasági főbűnökről

Hét halálos gazdasági főbűn, amit minden diáknak ismerni kell. James Otteson ’Seven Deadly Economic Sins’ címmel jelentette meg legújabb könyvét, amelyről egy online könyvvita formájában az MCC hallgatóságával is megosztotta gondolatait. A vitáról dr. Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője, az esemény moderátora készített összefoglalót.
2021. 02. 15. 14:49
Jog és Társadalom Műhely, Jogi Iskola, Közgazdasági Iskola, Technológiai Jövők Műhely
Hír

A jövő már itt van - de a kihívásait jobban érzékeljük, mint a lehetőségeit...