Középiskolás Program

2022. 12. 05. 13:48
Egyetemi Program, Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program
Hír

Advent a várakozás időszaka. És mennyivel jobb együtt várakozni!

Miskolc
FIT-esek, KP-sok és EP-sek – sőt, minik is – együtt díszítették fel a miskolci MCC épületét és a központ karácsonyfáját, hogy az év hátralévő részében kellemes, ünnepi hangulat várja az idejáró diákokat és az itt dolgozó munkatársakat.
2022. 12. 05. 12:58
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Vissza a jövőbe, azaz recap a novemberi országos KáPéntek és KP Szombatról

Budapest
A 2022-es év novemberében megrendezett, Utazás a jövőbe névre hallgató KP Szombat, érdeklődő diákok sokaságának nyújtott felejthetetlen hétvégét. A plenáris előadásokat és az ezt követő külsős és beltéri programokat egy kötetlenebb, családias hangulatú KáPéntek előzte meg.
2022. 12. 01. 8:27
Középiskolás Program
Hír

„A lehető legtöbbet kihozni a tehetségekből”– január végéig várja a középiskolások jelentkezését az MCC

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolásoknak szóló programja idén is felvételt hirdet a közösségi programok, a hasznos tananyagok és a társadalomtudományok iránt érdeklődő diákok számára. A Középiskolás Program (KP) az iskola mellett végezhető, ingyenes készségfejlesztő és szakmai alkalmakkal, valamint e-learning kurzusokkal várja a magyarországi, valamint külhoni magyar középiskolások jelentkezését január 31-ig. Az MCC KP Magyarországon már 15 városban érhető el.
2022. 11. 28. 14:56
Középiskolás Program
Hír

Nyitókonferenciával vette kezdetét az MCC Ösztöndíjprogramja Középiskolásoknak

Budapest
Az Ösztöndíjprogram fő célkitűzése, a Kárpát-medence területén élő, kiemelkedő tanulmányi, sport, művészeti, közösségépítő és közéleti tevékenységet végző középiskolás diákok támogatása egy önálló projektmunka elkészítésében, valamint a sikerrel pályázók mentorálása, felkészítése az egyetemi éveikre, a későbbi tudományos életben való részvételre, az élethosszig tartó tanulásra. Az Ösztöndíjprogram keretén belül a diákok, 10 hónapon át egy problémaközpontú egyéni projekten dolgoznak egy kijelölt mentortanár segítségével, aki szakmailag támogatja a tanuló ötleteit és célkitűzéseit, biztosítva ezzel a munka szakmai minőségét.
2022. 11. 28. 12:48
Középiskolás Program
Hír

Az erkölcs öt íze – avagy miért erkölcstelenek a liberálisok, és miért képmutatók a konzervatívok?

Debrecen
Izgalmas témát boncolgattak a debreceni KáPés diákok a múlt heti KP Klubdélután keretében. Az erkölcsi normák mentén kialakított értékrend az egyén és a közösségek viselkedését, életvitelét mélyen meghatározó döntéseink alapja, és gyakran konfliktusok okozója is. De hogyan hozzuk meg ezeket a döntéseket?
2022. 11. 28. 9:58
Középiskolás Program
Hír

Bemutatták a KárPit negyedéves irodalmi folyóiratot

Budapest
Az MCC Középiskolás Program diákprojektje keretében adják ki a KárPit negyedéves irodalmi és művészeti folyóiratot, amelynek szerkesztői tartottak lapbemutatót a tehetséggondozó intézmény budapesti központjában. A főszerkesztő, Bartusz─Dobosi László vezető oktató és a diákszerkesztők mellett megszólaltak a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjai is, többek között Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke és Weiner Sennyey Tibor költő, író, a Drót internetes folyóirat főszerkesztője.
2022. 11. 22. 12:08
Középiskolás Program
Hír

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Budapest
November 5-én Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti KP Szombatját az MCC Tas vezér utcai központjában–fókuszban a környezetvédelemmel.
2022. 11. 16. 15:52
Középiskolás Program
Hír

Utazás a jövőbe - KP Szombat az MCC budapesti képzési központjában

November 12-én Utazás a jövőbe címmel rendeztük meg a Középiskolás Program KP Szombatját az MCC budapesti képzési központjában, amelyen több mint 120 diák vett részt. A diákok ezúttal a technológia, a jövőkutatás és a robotika rejtelmeit ismerhették meg.
2022. 11. 09. 9:42
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

KáPéntek diákszemmel

Budapest
A délután már véget ért, mikor a KáPé diákjai és vezetői a Nemzeti Színház, pontosabban a Nemzet Színháza előtt kisebb csapatokba verődve beszélgettek arról, mi történt velük, mióta nem látták egymást. Csak a Bajor Gizi park mellett haladó 7-es HÉV zavarta meg a társalgásunkat.
2022. 10. 18. 14:28
Középiskolás Program
Hír

Élen a robotikában: Dobogós helyezést szerzett az MCC a nemzetközi robotversenyen

Genf
Bronzérmet szereztek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai a First Global Challenge robotversenyen. A napokban zajlott genfi eseményre 162 országból érkeztek versenyzők, a négy középiskolásból álló MCC -s csapat Magyarországot is képviselte.
2022. 09. 19. 7:30
Középiskolás Program
Hír

Indul az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramja

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programja szerepet vállal a társadalomtudományok iránt érdeklődő, a jelen és jövő problémáit kutató, innovatív és kreatív fiatalok képzésében. A kiemelkedően tehetséges és szorgalmas középiskolás tanulók számára 2022 őszén meghirdetjük az MCC Középiskolás Ösztöndíjprogramját.
2022. 05. 18. 9:25
Középiskolás Program
Hír

Ép testben ép lélek

Budapest
Május 14-én “Ép testben ép lélek” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC budapesti képzési központjában.
2022. 05. 12. 7:48
Középiskolás Program
Hír

Csapatban könnyebb?!

Beszámoló: április 30-án “Csapatban könnyebb?!” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk budapesti szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.
2022. 05. 10. 14:43
Középiskolás Program
Hír

Aktív hétvégét töltöttek a fővárosban a szekszárdi MCC középiskolás diákjai

Szekszárd
A szakmai főigazgató-helyettes köszöntőjét követően a diákok kulisszabejáráson vettek részt a Víg Színházban, majd a Szerelmek Városa című darabot tekintették meg.
2022. 05. 09. 11:03
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Erdélybe merülve, avagy egy tavaszi látogatás Kolozsváron, Tordán és Torockón

Erdély
Laci, Laci és Ami a gyerekekkel kirándulnak a Kárpátok lábainál: fent olvadó hó, lent tekergő kacagás egy buszba tömörülve. Nem, nem egy Lázár Ervin mese szövődik efféleképpen, hanem tizenhat középiskolás diákot fogadott így egy pénteki napon Erdély.
2022. 05. 06. 8:26
Középiskolás Program
Hír

KáPrémium

Budapest
Lezajlott az MCC Középiskolás Programjának legelső KáPrémium elnevezésű, másfél napos szakmai programja, ahol az érdeklődő diákok ismert szakemberektől tájékozódhattak a média és a háború viszonyáról, a sajtó hiteles tájékoztatásban betöltött felelősségéről és szerepéről.
2022. 05. 02. 14:52
Középiskolás Program
Hír

Győrből a világ körül

Győr
Április 23-án “Győrből a világ körül” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC Győri Képzési Központjában.
2022. 04. 26. 9:14
Középiskolás Program
Hír

Hidegrázás, megdöbbenés, új perspektívák

Debrecen
A kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetébe nyerhettek betekintést a debreceni KP-s diákok.
2022. 04. 25. 9:48
Középiskolás Program
Hír

Tisza-tavi KP túra

Szombathely
A természetvédelem volt a központi témája a Tisza-tavi 3 napos KP+ túrának, melyen a szombathelyi központ középiskolás diákjai vettek részt az elmúlt hétvégén.
2022. 04. 20. 14:27
Fiatal Tehetség Program, Középiskolás Program
Hír

„Négyzetre emeljük a tehetséget” – április végétől várja az általános-, illetve középiskolások jelentkezését az MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) általános- és középiskolásoknak szóló programjai idén is felvételt hirdetnek a nyitott, kíváncsi, értékes tananyagok és izgalmas közösségi programok iránt érdeklődő diákok számára. Az MCC Fiatal Tehetség Programja (FIT) valamint Középiskolás Programja (KP) Magyarországon már 15 városban érhető el, Kárpát medence-szerte pedig további 9 központba várja az érdeklődő diákok jelentkezését. A tehetséggondozó programok iskola mellett végezhető, ingyenes kurzusaira június 30-ig (FIT) és június 12-ig (KP) várják a magyarországi, valamint külhoni magyar általános- és középiskolások jelentkezését.
2022. 04. 08. 7:59
Középiskolás Program
Hír

Diákszemmel: „MCC-tábor, avagy minden, ami megszínesítette a fakó hétköznapokat”

Miskolc
A miskolci Középiskolás Program diákjai március végén Budapesten táboroztak. A három nap élményeiről az alábbiakat mesélték:
2022. 04. 02. 9:06
Középiskolás Program
Hír

Lezajlott az OKPV országos döntője

Budapest
Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny (OKPV) egy történelmi problémamegoldó verseny, ahol a résztvevők híres szituációkat gondolhatnak újra, és forradalmi ötletekkel mutathatják meg, hogyan alakították volna a történelmet.
2022. 03. 23. 8:07
Középiskolás Program
Hír

Nagyító alatt az orosz-ukrán konfliktus

Budapest
Március 19-én „Nagyító alatt az orosz-ukrán konfliktus” címmel rendezett országos KP-szombatot az MCC Középiskolás Programja.
2022. 03. 21. 14:08
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Rügyező fafurulyák

Péntek reggeli sóskaramellás forró csoki a Scrutonban. Máris MCC-íze van a számnak. Kezdek felébredni. Mindenki fáradt, de nevetünk. Fekete hullaszállító Mercedes kisbusz. Tekintélyt parancsoló, rögtön profinak érezzük magunkat tőle. Bepakolunk. - Abban laptop van, óvatosan! - Kikanyargunk a városból és már az autópályán suhanunk. Beszélgetés, ülvetáncolás, alvás, ülvetáncolás, alvás még. Beérünk Debrecenbe. Ugyanúgy számoljuk a másodperceket, ahogyan az utcai lámpák.
2022. 03. 21. 9:43
Középiskolás Program
Hír

A táltoscsikótól az online téren át Picassóig

Miskolc
A népmesék és a népi építészet világába utazhattak el a miskolci MCC általános és középiskolás diákjai a Középiskolás Program (KP) szombati foglakozásán, majd a „digitális én” pszichológiai oldalával ismerkedhettek meg, illetve graffitiken, festményeken, filmeken keresztül tapasztalhatták meg, kinek mit jelent a művészet, az alkotás.
2022. 03. 18. 14:01
Középiskolás Program
Hír

A látóhatáron túl – A hit és a vallás gyökerei

Budapest
Március 12-én “A látóhatáron túl – A hit és a vallás gyökerei” címmel rendezett budapesti regionális KP-szombatot az MCC Középiskolás Programja.
2022. 03. 17. 8:37
Középiskolás Program
Hír

KP-s diákjaink Kolozsvárott vendégeskedtek

Erdély
A hosszúhétvége kiváló alkalom volt arra, hogy középiskolás diákjaink Erdélybe utazzanak.
2022. 03. 11. 14:55
Középiskolás Program
Hír

„A Te álmod, a Te célod, a Te döntésed, de tudd, hogy nem vagy egyedül!”

Miskolc
A miskolci Drogambulancián jártak a Középiskolás Program diákjai, hogy megismerkedjenek az intézmény működésével, és tudják, hová kell fordulni, ha esetleg egy barátjuk, diáktársuk drogproblémával vagy más függőséggel küzd.
2022. 03. 08. 10:22
Középiskolás Program
Hír

A Szovjetunió expanzióját kellett "megállítania" a diákoknak az idei OKPV-n

Székesfehérvár
Az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny regionális fordulójára került sor szombaton a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári intézetében. A középiskolás diákokból álló csapatoknak egy összetett történelmi probléma megoldásán kellett dolgozniuk, a résztvevő 12 csapatból 4 jutott tovább a következő fordulóba.
2022. 02. 25. 8:00
Középiskolás Program
Hír

Az iWiW-től a Metáig: A social media története és hatása

Budapest
Február 19-én “Az iWiW-től a Metáig” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.
2022. 02. 22. 8:30
Középiskolás Program
Hír

Nagyon népszerű az MCC középiskolás programja

Idén ősszel is hatalmas volt a túljelentkezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjára (KP). A téli felvételi időszakban 1183 diák jutott be az MCC egyedülálló képzésére, így már mintegy 3500 középiskolás fiatalnak nyújt ingyenes fejlődési lehetőséget a tehetséggondozó intézmény.
2022. 02. 16. 16:13
Középiskolás Program
Hír

Gazdálkodj okosan!

Budapest
Február 12-én “Gazdálkodj okosan! – A pénzügyi tudatosság alapjai” címmel rendezte meg Középiskolás Programunk harmadik budapesti regionális szakmai napját közel 60 diák részvételével az MCC Tas vezér utcai épületében.
2022. 02. 16. 16:00
Középiskolás Program
Hír

A közösségi média és a kapcsolatépítés állt legutóbbi győri KP Szombatunk középpontjában

Győr
Ha tudatában vagyunk, mit szeretnénk közvetíteni magunkról, mely értékek fontosak számunkra, értékes kapcsolati hálót tudunk kialakítani – tudtuk meg a győri MCC legutóbbi KP szombatján. Pszichológiai értelemben vett értékről, értékrendről, a közösségi média ezekre gyakorolt hatásáról és kapcsolatépítésről is szó esett az eseményen.
2022. 02. 14. 10:26
Középiskolás Program
Hír

Csapatépítő kiránduláson a KárPit diákszerkesztői

Debrecen
Bartusz-Dobosi László vezető oktató irányításával lezajlott az első MCC KáPés szakmai szerkesztőségi kirándulás Debrecenben. A háromnapos rendezvényen a KárPit-ra keresztelt negyedéves irodalmi és művészeti folyóirat diákszerkesztői vettek részt.
2022. 01. 27. 7:35
Középiskolás Program
Hír

Csillagok háborúja – Hatalmi vetélkedés napjainkban

Budapest
Január 22-én “Csillagok háborúja – Hatalmi vetélkedés napjainkban” címmel rendezte meg Középiskolás Programunk második budapesti regionális szakmai napját az MCC Tas vezér utcai épületében.
2022. 01. 24. 10:26
Középiskolás Program
Hír

Mit jelent az, hogy modern?

Debrecen
Miért fest absztrakt formákat az, aki tudna gyönyörű portrét is készíteni?
2022. 01. 18. 13:41
Középiskolás Program
Hír

Iránytű a továbbtanuláshoz - Középiskolás Program nyíltnap

Budapest
Január 15-én “Iránytű a továbbtanuláshoz” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC Tas vezér utcai központjában.
2022. 01. 13. 12:17
Középiskolás Program
Hír

Világgá mentem, majd jövök! – Konferáljunk híreket!

Miskolc
Ismét egy különleges KP-szombaton vehettek részt középiskolás diákjaink. Délelőtt a külföldi önkéntes munka szépségeiről beszélt Vörös Anna pszichológus, novellaíró, a délutánt pedig az Európa Rádióban tölthették el, ahol megismerkedhettek a rádiózás rejtelmeivel.
2022. 01. 11. 12:52
Középiskolás Program
Hír

Együtt a tehetséges középiskolásokért! – KP-s szakmai nap a miskolci MCC-ben

Miskolc
A város szinte valamennyi középiskolája képviseltette magát azon a szakmai napon, amelyet azzal a céllal rendeztünk, hogy a középiskolák vezetőivel, tanáraival megismertessük az alapítványt és a miskolci régióközpontot, hiszen – bár a FIT Program már évek óta működik a városban – a szeptemberi bővítés óta sok minden történt a központ életében.
2021. 12. 31. 9:39
Diákjaink írták, Középiskolás Program
Hír

Franktfurttól Londonig - A Középiskolás Program diákjai tanulmányi úton

Három diákunk, Bódis Bence, Nagy Léna, és Pásztor Dia írásai tanulmányi útjukról Frankfurtban, Brüsszelben, és Londonban a Középiskolás Program keretei között.