Olvasási idő: 4 perc

A washingtoni konferencia és tanulmányút felejthetetlen élmény volt. Ennek a mérőfoka az a tény, hogy nem tudok egy-egy részletet kiragadni, amelyek „jók” voltak, mert az egész utazás nagyszerű volt.

Szakmai szemmel nézve a történteket, megbizonyosodtunk arról, hogy a kint létünk alatt a legjobb szakemberektől tanulhattunk. Sok új információt hallottunk az egyház és az állam bonyolult kapcsolatáról, amely téma elgondolkodtató vitákat váltott ki és új távlatokat nyitott meg a gondolkodásunkban. Az előadók különösen jók, a panelek informatívak és lebilincselőek voltak, így az egész út gazdagító tanulási lehetőség volt. A beszélgetések során megismertük, hogy az állam és az egyház milyen különböző módokon hatnak egymásra, és azt is hogy hogyan alakíthatják ezek a kölcsönhatások egy társadalom politikai, társadalmi és kulturális tájképét.

Az egyes egyetemeken (George Mason University Antonin Scalia Law School, American University Washington College of Law) és think tankeknél (Heritage Foundation, Center for Immigration Studies, Hungary Foundation) szervezett előadásokon, szemináriumokon és beszélgetéseken sok értékes emberrel találkozhattunk. Tapasztalatot cseréltünk, új kapcsolatokat építettünk ki. Kiváló lehetőség volt helyi szakértőktől tanulni.

Kivételes öröm volt delegációnk számára, hogy látogatásunk során Washington D.C.-ben munkálkodó, világszinten is ismert jogászprofesszorokkal találkozhattunk. A professzorok nemcsak nagy tudásúak, hanem barátságosak és mindenek felett kíváncsiak is voltak hazánkra, volt, aki már többször járt is nálunk. Találkozóink során konstruktív beszélgetéseket folytathattunk, továbbá tanulhattunk a professzorok több éves jogi szakértelméből. Meglátásaik és állásfoglalásaik értékes új perspektívát adtak nekünk az amerikai és saját jogrendszerünkről, valamint a nemzetként előttünk álló kihívásokról.

A pozitív érzések viszont nem voltak egyoldalúak. Az előadások és szemináriumok után többször azt a visszajelzést kaptuk, hogy a professzorokat lenyűgözte a hallgatói csoportunk által tett megjegyzésekből sugárzó intelligencia és éleslátó kérdések sora. Megdicsértek bennünket elemző készségünk és azon képességünk miatt, hogy kritikusan gondolkodunk összetett kérdésekről. Megállapították, hogy kérdéseink különösen elgondolkodtatóak voltak, és az anyag mély megértését mutatták. Valójában nem féltünk megkérdőjelezni a hagyományos bölcsességet, vagy felvilágosítást kérni, amikor nem értettünk teljesen egy fogalmat.

Mindemellett, utazásunk során számos kulturális hatás ért bennünket, ez azért is fontos, mert legtöbben először látogattunk az Egyesült Államokba. Washington D.C. szinte európai építészete, történelmi nevezetességei és sokszínű kulturális arculata lenyűgöző volt. Meglátogattuk a környékbeli történelmi tájakat, emlékműveket, és mindannyiunkat lenyűgözte az ikonikus építmények (National Mall, a Lincoln Memorial, a Fehér Ház, a Legfelsőbb Bíróság, Smithsonian Múzeum, George and Martha Washington’s Mount Vernon Estate) szépsége, nagyszerűsége.

Látogatásunk egyik fénypontja az Arlington Nemzeti Temetőben tett esős sétánk volt. Az élmény hihetetlenül érzelmes volt, hiszen eszünkbe jutott azoknak a bátorsága és áldozatkészsége, akik számos háború során szolgálták az Egyesült Államokat.

Utazásunk talán legjobb és legmeghatározóbb része az volt, hogy más, hasonló gondolkodású emberekkel kapcsolatba léphettünk. Sok új ismeretségre tettünk szert Washington D.C.-ben töltött időnk során, és sok értékes meglátást, perspektívát osztottunk meg egymással, bővítve a világról eddig szerzett ismereteinket.

Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy részt vehettünk ezen a felejthetetlen utazáson, és várjuk, hogy a megszerzett tudásunkat és készségeinket jövőbeni tanulmányainkban és karrierünkben kamatoztassuk majd.

Írta: Püsök Kata