Olvasási idő: 2 perc

Az energia- és élelmiszerárakat érintő magas infláció okait is elemezte Sebestyén Géza a zalaegerszegi MCC-ben. A primer és szekunder energiahordozók ugrásszerű áremelkedését az az elhibázott szankciós politika okozta, amely a több évtizede kiépült szállítási útvonalakat kívánta egyik napról a másikra kivenni az ellátási láncból. A piac törvényszerűségei alapján a csökkenő kínálat felnyomta az árakat, amely különösen egy felvásárlási időszakban tudott húsba vágó lenni.

Az energetikai többletköltség nyilvánvalóan továbbgyűrűzik a többi termék árába, így az élelmiszereket is infláció sújtja. A 2022-es év ezen felül Magyarországon és a környező államokban is aszályt hozott, így a termésátlagok messze elmaradtak a korábbi években megszokottaktól.

Az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője jó hírekkel is szolgált. Az idén eddig lehullott csapadékösszeg optimálisabb a mezőgazdaság számára, így a kínálat várható visszaállásával az élelmiszerek ára várhatóan csökkenni fog. Magyarországon az EU egyik legalacsonyabb energiaárát fizetjük, a nemzetközi tendenciák alapján nem várható jelentős emelkedés.

A közelmúlt euró-forint árfolyamváltozásáról az előadó elmondta, hogy a háború kitörése után a Kelet-Európából menekülő tőke gyengítette a forintot, míg a jelenlegi erősödést a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikájával magyarázta.

Az előadást követően az előtérben egyaránt folyt szakmaibb témájú diskurzus és kötetlenebb beszélgetés is.