Reading time: 5 minutes

Ősztől már Zalaegerszegen is elérhetők a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyedülálló képzései: a Fiatal Tehetség Program (FIT) és a Középiskolás Program (KP). A fiatalok oktatása új helyszínen zajlik majd, a felújításokat követően a régi városháza épülete fog otthont adni a zalaegerszegi központnak.

Régi patináját igyekszünk visszaadni az egykori városházának és a többi vidéki városhoz hasonlóan tehetséggondozó központként működhet a nagy múltú épület – jelentette ki Orbán Balázs az ingatlan előtti sajtótájékoztatón. Az MCC kuratóriumának elnöke kiemelte az egykori városháza – a felújítást követően – nemcsak oktatási funkciót tölt majd be, hanem színvonalas közösségi teret is kínál majd a diákoknak, ahol izgalmas előadásokat hallgathatnak, és élményfoglalkozásokon vehetnek részt. Központi elhelyezkedése miatt a diákok számára könnyen elérhető, és impozáns megjelenésével kiváló helyszínt biztosít majd az MCC Zalaegerszegi Központjának – tette hozzá.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere a tájékoztatón hangsúlyozta: történelmi környezetben vagyunk, és bár 600 évre tekintünk vissza, sajnos Zalaegerszeg történelme úgy alakult az elmúlt évszázadokban, hogy viszonylag kevés olyan épített örökségünk maradt meg – a szerencsésebb városokhoz képest –, amelyekre büszkék lehetünk. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a Mathias Corvinus Collegium segítségével végre az 1787-es régi városháza épülete is megújulhat – tette hozzá Balaicz Zoltán.

Vigh László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: kulcsfontosságú Zalaegerszeg és a régió számára, hogy a fiatal tehetségek az itt kapott képzéssel nemcsak a város és a megye, de a nemzet fejlődéséhez is hozzájárulnak majd.

Az MCC zalaegerszegi regionális központját Sali Zsófia irányítja. A képviseletvezető elmondta most ősztől általános iskola felsőtagozatos diákok és középiskolások tehetséggondozása kezdődik a megyeszékhelyen. Elérhető lesz a Fiatal Tehetség Program (FIT), amely 10 éves kortól kínál élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált tehetséggondozó képzést. Várják a diákokat a Középiskolás Programba is, amelynek célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtson egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is – mondta Sali Zsófia. Ezen túlmenően közéleti és kulturális rendezvényeket is kínál az MCC Zalaegerszegen. Délután Cséfalvay Zoltán, az MCC műhelyvezetője Technológiai jövő címmel tartott előadást a tehetséggondozó jelenlegi, Dísz téri központjában.

Az első, már emeletes városházát Zalaegerszeg Fő terén (korábbi nevén: vásártéren) építették fel, a Mária Magdolna plébániatemplommal szemben. Majd 1898 januárjában a képviselőtestület elhatározta, hogy átalakíttatja a modern igényeknek megfelelően: az új városházán 1898 decemberében tartották az első testületi ülést. Később az épület a városi múzeum, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, valamint a Megyei Népi Ellenőrzési Bizottság székházaként működött.

Az ingatlan jelenleg – a belső rekonstrukció hiánya miatt – rendkívül rossz állapotban van, patinája azonban mégis kiemelkedik környezetéből, jelentősen meghatározza a belvárosi településképet. A Mathias Corvinus Collegiumnak köszönhetően az épület teljesen megújul, 3-4 éven belül pedig ismét régi fényében pompázhat.

Az MCC számára fontos a helyi oktatási, kulturális intézményekkel való minél szorosabb együttműködés, így a már meglévő oktatói és szakembergárda mellett mindenképpen számít a helyi szaktekintélyekre is. Lényeges, hogy Zalaegerszegen is városra szabott, a helyi sajátosságokat figyelembe vevő oktatási, tehetséggondozási tevékenység valósuljon meg.

Az MCC a regionális központok létrehozásával, a lehető legtöbb helyen nagy múltú, de nagyon rossz állapotú, elhanyagolt épületek felújításával az épített örökségünk megóvásához is hozzájárul.

2021 októberéig az MCC 23, a következő öt évben Kárpát-medence szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé programját. Fejlesztéseink megvalósulását követően intézményünk 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget.