Reading time: 3 minutes

Már magyarul is elérhető Phillip Plickert „Merkel – Tizenhat év kancellárság kritikus mérlege” című tanulmánykötete. Az MCC Press gondozásában megjelent kiadványról a Mathias Corvinus Collegium budapesti központjában tartottak kerekasztal-beszélgetést, amelyen a szerző mellett Kálnoky Boris, az MCC Médiaiskola vezetője és Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatója vettek részt.

A tanulmánykötet első kiadása 2017-ben jelent meg, azóta 10 kiadást élt meg, és most magyarul is elérhető. A kötetben 22 neves kutató és publicista írása olvasható, amely kritikus megvilágításba helyezi Angela Merkel 16 éves korszakát, vagy, ahogy a szerző fogalmaz, a Merkel-érát. A könyv differenciált módon mutatja be Angela Merkel politikai örökségét, történészek, politológusok, kutatók, közgazdászok szemén keresztül. A kiadvány másik felében újságírók, publicisták írásai olvashatók. A könyvben kritikus szemlélet uralkodik, ami nem véletlen, hiszen, ahogyan a szerző fogalmaz, Merkel Németországot bizonyos területeken gyengébben hagyja maga után, mint ahogyan átvette annak idején, az energia- és védelmipolitika tekintetében, valamint a migránskérdést érintő lépéseit figyelembe véve kiemelten igaz ez. A tanulmánykötet fejezeteiben részletes elemzések olvashatók ezekről a témakörökről.

A beszélgetés nem mellőzhette a kitekintést a jelenleg zajló jelentős katonai konfliktusra. Reflektálva a jelenlegi helyzetre a szerző megjegyzi, hogy az ukrán krízis árnyékában Németország nagyon függ az orosz gáztól Merkel energiapolitikájának köszönhetően, amelynek következtében bizonyos védelmipolitikai lépéseket nem tud megtenni. A könyv utolsó fejezetében, amely Merkel korábbi biztonsági tanácsadójától származik, Németország védelmi képességeiről kapunk átfogó, kritikus képet. A bemutatás érinti Merkel gyermek- és fiatalkori éveit, a politikai karrierjének kezdetét, korai radikális gondolatait, amelyekkel az egészségpolitika és adópolitika megreformálását tűzte ki célul. Ahogy a szerző fogalmaz, Merkel egyre pragmatikusabb lett, megpróbálta újrapozícionálni a CDU-t, a 20 év alatt pedig elvesztette korábbi konzervatív orientációját, a balközépre mozdult el, a CDU pedig egy hatalmi gépezetté vált, amely kiüresedett és célja, hogy garantálja Merkel asszony újraválasztását.

A könyvben a hatalom kaméleonjaként utal Angela Merkelre, akinek politikáját összefoglalva úgy fogalmaz, hogy kiváló krízismenedzser, hiszen ilyen viharos időszakban ennyi ideig uralmon maradt, ugyanakkor ideológiája nem egyértelműen körülhatárolható és hatalmas fordulatok jellemzik. Az atomenergia, a kötelező sorozás és honvédelmi politika, gazdaságpolitika, a konzervatív elvek, tradicionális megközelítések tekintetében, valamint a tömegbevándorlást és multikulturalizmust tekintve is 180 fokos fordulatokat hoz példaként. Mint elhangzott, a könyv fontos lépés abban az irányban, hogy megértsük a történelmet, mindezt úgy, hogy nem csupán német központú szemléletet, hanem kitekintést is nyerhetünk az ország kapcsolataira és politikai törekvéseire.

A kiadvány elérhető: https://mccpress.hu/merkel-770