Reading time: 2 minutes

A tehetséggondozás mindannyiunk közös érdeke - hangsúlyozta főigazgatónk a nemzeti felsőoktatás jövője: kihívások és válaszok címmel megrendezett pécsi konferencián.

Szalai Zoltán kiemelte: "ahhoz, hogy a tehetséges diákok multidiszciplináris képzése meg tudjon valósulni, olyan tudományos műhelyekre van szükség, ahol a kiemelkedő képességű diákok szociális, társadalmi és gazdasági hátterüktől függetlenül megkapják azokat a lehetőségeket, melyek tehetségük minél alaposabb csiszolásához szükséges."

A baranyai megyeszékhelyen szeptember 29-én tartottak tanácskozást. Plenáris előadásában az MCC főigazgatója a tehetséggondozásról, annak fontosságáról és az egyetemek előtt álló ezzel kapcsolatos kihívásokról, továbbá az MCC ebben betöltött támogató szerepéről beszélt.

Az ország gazdasági fejlődése nagyban támaszkodik a jól képzett emberi erőforrásra. A jövő egyik fontos feladata továbbra is a tehetséggondozás, amiben egyértelmű, hogy támogatnunk kell a felsőoktatási intézményeket. Ahhoz, hogy a tehetséges diákok multidiszciplináris képzése meg tudjon valósulni, olyan tudományos műhelyekre van szükség, ahol a kiemelkedő képességű diákok szociális, társadalmi és gazdasági hátterüktől függetlenül megkapják azokat a lehetőségeket, melyek tehetségük minél alaposabb csiszolásához szükséges.

A rendezvényt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Pécsi Polgári Szalon Egyesület és a Pillér Egyesület közösen szervezte. Számos hazai felsőoktatási intézmény vezetője mellett Stump István ágazati kormánybiztos is előadást tartott, melyben a hazai felsőoktatás versenyképességéről és a modellválltás szükségességéről beszélt. A délutáni kerekasztal-beszélgetéseken a Doktoranduszok Országos Szövetségének és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának bevonásával az ország egyetemi és akadémiai vezetői értekezek az egyetemek gazdaságra, tudás-áramlásra és innovációra gyakorolt hatásairól.

Fotó: Szuhán Gábor