Reading time: 3 minutes

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai az elmúlt hétvégén a képzési alkalmak mellett az Európai Parlamentbe is ellátogattak.

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző diákjai az elmúlt hétvégén a budapesti szakmai képzések mellett az Európai Parlamentbe is ellátogattak.

A nulladik képzési napon Kubinyi Márton, a Vanessa Research Operation Managere tartott projektismertetőt. Vasárnap a diákok készültek politikai beszéddel, amelyekre Hollik István (kommunikációs igazgató, FIDESZ), Kereki Gergő (főszerkesztő helyettes, Mandiner) és Dobsa István (a KMKSZ ISZ elnöke) adott visszajelzést. 

A hétfői képzési napot már az Európai Parlamentben kezdték meg a diákjaink, ahol meghalgathatták Bocskor Andrea (európai parlamenti képzviselő) Kárpátaljából Brüsszelbe című előadását, majd az Európai Parlamentben vezették körbe őket. A délután folyamán Vincze Lóránt (elnök, FUEN, európai parlamenti képviselő) és Andrejkó László (Ázsia és a Csendes-óceáni térség országaiért felelős szakdiplomata) előadásán vehettek részt a diákok. 

Az utolsó napon Rusz Harry Alex (kül- és biztonságpolitikai képviselő, PSC, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Hölvényi György (európai parlamenti képviselő) tartott előadást. A nap zárásaként pedig az Európai Történelem Házába látogattak el diákjaink. 

A második képzési nap már Brüsszelben folytatódott, ahol a diákok első útja az Európai Parlamentbe vezetett, ahol Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő tartott tanulságos előadást Kárpátaljáról Brüsszelbe címmel. Az előadást követően a képviselő asszony munkatársai vezették körbe a fiatalokat az intézményben. A közös ebéd után Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, európai parlamenti képviselő számolt be a kisebbségek helyzetéről az Európai Unióban Kisebbségek Európája címmel. A témánál maradva, de helyszínt váltva a következő programra a csapat átsétált az Európai Bizottság épületébe, ahol Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos várta a Vezetőképző résztvevőit. A Kisebbségek helyzete a szomszédságpolitikában című előadást követően mindenkinek lehetősége volt kérdéseket feltenni a kabinet tagjainak, akik készségesen válaszoltak azokra.

Simon Dávid,
a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumnusa

A teljes beszámoló az alábbi linken olvasható.

Fotók: Takács Petra, Gyurkovits Tamás, MCC