Reading time: 4 minutes

Mathias Corvinus Collegium 2018 őszén indította el roma fiatalokat támogató kezdeményezését, amely azóta több képzési napját is megtartotta.

Mathias Corvinus Collegium 2018 őszén indította el roma fiatalokat támogató kezdeményezését, a Roma Tehetség Programot. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló program egy, a hagyományos oktatási formákat kiegészítő intenzív képzési projekt. A Roma Tehetség Program célja a magyarországi középiskolás és egyetemista roma fiatalok támogatása abban, hogy megfontolt pályaválasztási döntést tudjanak hozni, sikeresen felkészüljenek a felvételire és legyen lehetőségük akár külföldi egyetemeken is továbbtanulni. Az ingyenes képzésben részt vevő diákok innovatív módszertan segítségével, a lakóhelyükhöz közeli idegen nyelvi képzéseken és a kéthetente megrendezésre kerülő budapesti hétvégi alkalmakon fejleszthetik készségeiket és tudásukat. Személyes fejlődésüket pedig egyéni mentorációval támogatjuk.

A program két korcsoport számára érhető el, felmenő rendszerben. A középiskolásoknak szóló programban a diákok a középiskola tizedik évfolyamának első félévében csatlakozhatnak a képzéshez. Ezt követően öt féléven keresztül változatos oktatásokon vesznek részt, majd a középiskola utolsó évében kerül sor a felvételi jelentkezések beadására. A másik korosztálynak indított programrészbe olyan érettségivel rendelkező, felsőoktatásban részt vevő vagy frissdiplomás fiatalok jelentkezését vártuk, akik hazai vagy külföldi alapképzésre, mesterképzésre vagy doktori képzésre készülnek. Számukra két féléves intenzív képzési programot építettünk fel.

A középiskolás program első oktatói között köszönthettük Rétvári Mártont, a Corvinus Egyetem oktatóját, aki íráskészség-fejlesztés témában tartott előadást és tréninget. A kurzus egy több alkalomból álló tréningsorozat első, bemutatkozó foglalkozása volt, amely a tavaszi félévben folytatódik majd. Ezt követően Az élet roma értelmiségiként címmel, Káli-Horváth Kálmán, festő- és előadóművész, költő, kommunikációs szakember, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója és szakmai vezetője mutatkozott be a résztvevőknek. A beszélgetés során elmondta, hogy a sikeres út mindenki számára lehetőségeket rejt, hittel, kitartó munkával elérhetővé válnak a kitűzött célok. Példaértékű bemutatkozó előadása előre mutató, ösztönző hatással bírt a tanulók körében. 

A Roma Tehetség Program egyetemi programrészében az őszi félév során eddig két képzésnap került megrendezésre. November 10-én Prezentációs technikák és retorika tréningen vehettek részt a hallgatóink, amely során dr. Németh Zoltán prezentációs tréner és TEDx coach osztotta meg szaktudását. Két héttel később, november 24-én pedig dr. Varga Zoltán a Pécsi Tudományegyetem oktatója íráskészség-fejlesztő tréninget tartott a diákoknak. Mindkét kurzus során a gyakorlatban is hasznosítható tudást sajátíthattak el a tehetségprogram diákjai, mindezt interaktív formában. Videófelvételen rögzítették és elemezték bemutatkozásaikat, beszédet rögtönöztek, rövid történeteket alkottak előre megadott szavakból. A tréningnapokon azt tartottuk szem előtt, hogy a résztvevők az egyetemi tanulmányaik során kamatoztatható tudással gazdagodjanak. Mindeközben pedig egy összeszokott, jól működő, egymást támogató közösséggé formálódtak a program résztvevői. Az első sikeres tréningnapokat követően, újabb, tanulásban és élményekben gazdag képzési alkalmakkal készülünk a középiskolás és az egyetemi program diákjai számára.