Reading time: 3 minutes

126 diák jelentkezett a júliusi felvételi időszakban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény Kolozsvári Egyetemi Programjának (KEP) juniorképzésébe.

Az egyetemi tanulmányaikat idén elkezdő diákokat megszólító programba, a július 30-án zárult felvételi időszakban 126-on jelentkeztek, akik Kolozsvár hat egyetemén folytatják majd felsőfokú tanulmányaikat. Az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának (KEP) juniorképzésébe, azok a középiskolai tanulmányaikat 2021-ben befejező diákok nyújthatták be pályázatukat, akik ősszel valamely kolozsvári egyetem nappali tagozatos hallgatóiként kívánják tanulmányaikat megkezdeni.

A juniorképzés a Kolozsvári Egyetemi Programjának (KEP) első állomása, amely a régiónkban egyedi, egyéves tehetségprogram. A Juniorképzés célja, hogy magas színvonalú, közös nevezőre hozott alaptudást kínáljon a diákoknak, amelyet tanulmányaik és karrierútjuk során magabiztosan használhatnak.

A felvételi eljáráson sikeresen továbbjutó hallgatók térítésmentesen képezhetik magukat, és igényelhetnek szállást az intézmény bentlakásában. A képzés célja a szakmai tudás bővítésén túl a hallgatók adott készségeinek fejlesztése gyakorlatorientált módszerekkel, illetve a hallgatók érveléstechnikai-logikai képességeinek és vitakultúrájának fejlesztése, felkészítve őket a legkülönbözőbb nyilvános megnyilvánulások konstruktív és hatékony kezelésére. A képzésre felvételt nyert hallgatóknak továbbá karriertámogatást nyújtunk, illetve különböző nemzetközi ösztöndíjlehetőséget is biztosítunk.

A szakmai fejlesztés és a pályaorientáció mellett komoly figyelmet fordítunk arra, hogy diákjaink közösségi élményekben is részesüljenek összetartozást erősítő programok és táborok keretében. A juniorképzés után a hallgatóknak lehetőségük nyílik jelentkezni az MCC szeniorképzésébe. A KEP második állomása a szeniorképzés, amely egy a régiónkban egyedi, interdiszciplináris képzés, ahol a humán és reál tudományok területén tanuló kiemelkedően tehetséges hallgatók megismerhetik egymást, tovább gazdagíthatják tudásukat és becsatlakozhatnak különböző szakmai projektekbe.

Erdélyben az általános iskolásokat foglalkoztató Fiatal Tehetség Programban (FIT) is lehet tanulni, erre augusztus 30-ig lehet jelentkezni a fit.mcc.hu oldalon.

Az MCC 25 éve működő, mára már Kárpát-medence szerte is megtalálható interdiszciplináris tehetséggondozó intézmény. Célja, hogy Kárpát-medence-szerte felkarolja a tehetséges fiatal hallgatókat, egyedülálló oktatást, magas színvonalú képzést nyújtson számukra. Az MCC KEP ugyanezek szellemében nyújt a Kolozsváron tanuló diákoknak képzési lehetőséget 2018 óta, az általuk választott egyetemi kartól függetlenül.

A 25 éves MCC 2021 októberéig 23, a következő öt évben Kárpát-medence-szerte 35 magyarlakta településen teszi elérhetővé ingyenes programjait. Az intézmény ezt követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 egyéb programokban részt vevő fiatal számára nyújt majd fejlődési lehetőséget.