Reading time: 10 minutes

Az MCC sajtótájékoztató keretében mutatta be kibővült oktatói csapatát, melyhez a kiemelkedő hazai szaktekintélyek mellett nemzetközi viszonylatban is elismert külföldi vendégoktatók csatlakoztak.

Az MCC tavaly ősszel megkezdett munkájának eredményeiről beszélve Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke kiemelte: átalakult az akadémiai képzési rendszer, iskolákra, műhelyekre tagozódva.

„Idén már saját, főállású stáb dolgozik az MCC akadémiai programjában, amelyhez az ország legkiválóbb szakembereit nyertük meg a politika, a gazdaság, az üzleti élet és a kultúra területéről” – mondta az MCC kuratóriumának elnöke.

„Az MCC hazai és nemzetközi oktatóinak és kutatóinak elsődleges feladata, hogy az intézmény egyedi oktatási módszertanát alkalmazva foglalkozzanak a kiemelkedően tehetséges fiatalokkal” – húzta alá Orbán Balázs.

A sajtótájékoztatón szó esett az MCC idei terveiről, az oktatási, tudományos célkitűzéseiről, az intézmény zászlóshajójának tekinthető Egyetemi Programról, melynek kiemelt területe a Visiting Fellowship Program.

A programmal célunk a legrangosabb nemzetközi szaktekintélyeket bevonni az MCC tevékenységébe, ezen keresztül a magyar tudományos- és közéletbe” – hangsúlyozta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

A résztvevők 2021 tavaszától folyamatosan érkeznek Magyarországra, oktatnak, kutatnak, publikálnak az MCC-ben.

Több mint 100 fő jelentkezett a világ minden tájáról, köztük sokan a legrangosabb intézményekből” – tette hozzá a főigazgató.

A programra az angolszász világ és Németország mellett, Mexikótól Brazílián át Oroszországig több mint 40 országból jelentkeztek oktatók, kutatók.

A résztvevők különböző tudományterületeket képviselnek, főleg társadalomtudományokat és jogtudományt, azonban az MCC multidiszciplináris iskolarendszerét tükrözve a vendégkutatók között vannak például újságírók és pszichológusok is.

A program népszerűségére való tekintettel folyamatosan fogadjuk a jelentkezéseket.

Az MCC új oktatóinak bemutatása (a teljesség igénye nélkül)

Cséfalvay Zoltán

Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán 2020 novemberétől az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője (Közgazdasági Iskola). Ezt megelőzően az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának vezető kutatója, Sevillában (Grantholder40 ösztöndíj, 1999–2020), nagykövet Magyarország OECD és UNESCO mellé rendelt állandó képviseletén, Párizsban (2014–2018), a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságstratégiáért felelős államtitkára (2010–2014), a Gazdasági Minisztérium regionális gazdaságfejlesztési helyettes államtitkára (2000–2002), és elnöki tanácsadó a Magyar Nemzeti Bankban (1991–1995). 1999-ben habilitált a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Debrecenben, és 1996-ban védte meg PhD téziseit Földrajztudományból a Magyar Tudományos Akadémián. Tudományos kutatóként dolgozott a Cardiffi Egyetem Város és Regionális Tervezési Iskolájában (Marie Curie ösztöndíj, 2008–2010), az Osztrák Tudományos Akadémia Város- és Regionális Kutató Intézetében, Bécsben (1997–1999), a Heidelbergi Egyetem Földrajzi Intézetében (Alexander von Humboldt ösztöndíj, 1995–1997), a Ludwig-Maximilian Egyetem Gazdaságföldrajzi Intézetében, Münchenben (DAAD ösztöndíj, 1987–1988), valamint a Magyar Tudományos Akadémia Földrajzi Intézetében, Budapesten (1983–1990).

Hahner Péter

Dr. Hahner Péter történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője, tanszékvezető egyetemi docens. Kutatási területének fókuszában a forradalmak története, a nagy francia forradalom áll. 1978 és 1980 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar kiegészítő szakán, 1983-tól 1985-ig az ELTE történelem szakán tanult. PhD-értekezését 1996-ban védte meg. 1977-től két évig a Nemzetközi Előkészítő Intézet segédkönyvtárosaként, majd újabb két évig a Fővárosi Moziüzemi Vállalat közművelődési üzemvezetőjeként dolgozott. 1981-ben az Akadémiai Kiadó segédszerkesztője lett. 1985 óta a pécsi egyetemen tanít történelem szakon. Ugyanebben az évben jelent meg első könyve a Bastille bevételéről. 1994-ben jelent meg Alexis de Tocqueville A régi rend és a forradalom című művéből készült fordítása. 1998-ban a Történelemtanárok Egyletének tagja lett. 2001 és 2018 között a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Újkortörténeti Tanszékének vezetője volt. Fő kutatási területe a nagy francia forradalom története és történetírása. Számos sikerkönyv szerzője, közkedvelt műve a 100 történelmi tévhit és annak folytatásai. Kutatásai, publikációi nagyban hozzájárulnak a tudományos szféra és a történelemkedvelő olvasóközönség ismereteinek bővítéséhez.

Rodrigo Ballester

Az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője. A madridi San Pablo Egyetemen szerzett jogi végzettséget, és uniós jogból szerzett mesterfokozatot (LL.M, mention très bien) 2002-ben a College of Europe Intézetében. Itt kezdte meg pályafutását tanársegédként, majd két év után a Latham and Watkins amerikai ügyvédi irodához csatlakozott és európai versenyjogra specializálódott. Ezt követően munkásságát az Európai Parlamentben folytatta, ahol két éven át dolgozott az Európai Néppárt spanyol küldöttségénél (Partido Popular) a Jogi, Piaci és Uniós Belügyi részlegen. 2008-ban az Európai Bizottságnál folytatta munkásságát. 2011-től az Uniós Belügyi Főbizottság munkatársa volt, ahol az Unió Marokkóval és Fekete-Afrikával kapcsolatos migrációs politikájának a külügyi aspektusaiért felelt. 2014 novembere és 2019 decembere között Navracsics Tibor EU-biztos kabinetéhez csatlakozott az Európai Bizottságban, ahol az általános és középiskolai oktatásért felelt. 2010 óta a párizsi Institut d'Etudes Politiques vendégelőadójaként európai uniós jogot oktat.

Bauer Bence

Dr. Bauer Bence LL.M. Budapesten született 1979-ben, de több mint húsz évet élt Németországban, ahol jogi egyetemet végzett, és jogi szakvizsgát tett. Idehaza az Andrássy Egyetemen szerzett posztgraduális képesítést az összehasonlító állam- és jogtudományok területén. Tíz évig dolgozott a Konrad-Adenauer-Stiftung kötelékeiben, ahol a magyarországi képviselet projektkoordinátoraként és képviseletvezető-helyetteseként többek között az itthoni képzési programokért, a gyakornok- és ösztöndíjrendszerért, a partnerkapcsolatokért, valamint a politikai beszámolókért és anyagokért felelt. Előtte Brüsszelben első közép-európaiként vezette az Európai Néppárt hallgatói szervezetét (European Democrat Students), a kontinens legnagyobb politikai egyetemista szervezetét, és e tisztségében tagja volt az EPP politikai közgyűlésének is. 2020. december 1-jén csatlakozott a Mathias Corvinus Collegiumhoz, az újonnan létrehozott Magyar-Német Intézet igazgatójaként feladata a német vonatkozású közpolitikai kérdések körül forog, ezeknek fórumot teremtve, de igaz ez fordított relációban is. Legfőképp a politikai és tudományos párbeszéd, tehetséggondozás és az európai szintű kapcsolatépítés, egyben a magyar-német kapcsolatok fejlesztése határozza meg az Intézet munkáját.

Chris Buskirk

Újságíró, véleményvezér. Az American Greatness alapítója és szerkesztője. A New York Times közreműködő véleményírója, írt a The Washington Post, a The Spectator, a Mandiner, az USA Today, a The Hill, a The New Criterion és más kiadványok számára. Gyakori munkatársa a Fox News-nak, az NPR Morning Edition-jének, a PBS Newshour-nak és rendszeresen jelenik meg a CNN-en. A National Journal szerint egyike annak az 50 embernek, akik munkájukkal pozitív hatást gyakoroltak és párbeszédet generáltak Washingtonban. Ő a “Trump vs The Leviathan” című könyv szerzője, illetve Seth Leibsohn közreműködésével írta meg az “American Greatness: How Conservatism, Inc. Missed the 2016 Election & What the Establishment Needs to Learn” című könyvet. Emellett vállalkozóként is tevékenykedik, aki pénzügyi szolgáltatásokkal és digitális marketinggel foglalkozó vállalkozásokat épített fel és adott tovább.

Tibor Fischer

Magyar származású angol író, diplomáját a Cambridge Egyetemen szerezte. 1988 és 1990 között a Daily Telegraph budapesti tudósítójaként dolgozott. Első, magyar vonatkozású regénye, A béka segge alatt 1992-es megjelenése után Betty Trask-díjat kapott, valamint felkerült a Man Booker-díj legígéretesebb várományosai közé. A The Guardian, The Telegraph, Daily Mail rendszeres szerzője, műveit eddig huszonöt nyelvre fordították le. A fekete humoráról ismert író A béka segge alatt; A gógyigaleri; Aki hülye, ne olvassa!; Agyafúrt agyag; Megváltás Miamiban; A magyar tigris című művei olvashatók magyarul is.

Patrick Gray

Shakespeare és reneszánsz szakértő, a Durham University oktatója. Tanulmányait Párizsban a Sorbonne Egyetemen, a Yale-en (angol és reneszánsz tanulmányok), valamint Oxfordon folytatta, fő szakterülete Shakespeare és a reneszánsz kori irodalom. Számos tudományos cikk és tanulmány szerzője.

Gladden Pappin

A University of Dallas professzora, az American Affairs folyóirat társalapító-szerkesztője, politológus, kutató. Tanulmányait a Harvard Egyetemen folytatta, a Thomas Temple Hoopes díj kitüntetettje. Kutatási területei közé tartozik a kortárs politika, a modern politika gyökerei, valamint az innováció és technológia szerepe a politikai életben.

Werner Patzelt

Német politológus, az összehasonlító politikatudományok professzora. A müncheni, a strasbourgi és a michigani egyetemen végezte tanulmányait, politikatudományt, szociológiát és történelmet hallgatott. Tanított a passaui és salzburgi egyetemen, majd a drezdai Műszaki Egyetemen folytatta munkáját 1991-től, ahol megalapította a Politikatudományi Intézetet 1992-ben. Werner Patzelt számos társaság és egyesület, többek között a Német Politikatudományi Társaság tagja.

Lee Strang

A Toledói Egyetem jogászprofesszora. Tanulmányait – többet között – a Harvard Jogi karán végezte. Az amerikai alkotmány „originalista” értelmezésének kutatója, a témában könyvet is írt „Originalism's Promise: A Natural Law Account of the American Constitution” címmel. Számos tudományos cikk szerzője.