Reading time: 4 minutes

A szeptemberben megrendezésre kerülő német szövetségi parlament megválasztása kapcsán a Mathias Corvinus Collegiumnál működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért április 27-én online előadást rendezett Zoomon a neves politológus, Prof. Dr. Werner J. Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem professzor emeritusa közreműködésével, aki ősztől az MCC Visiting Fellow-ja lesz. Az online rendezvényen 85 fő vett részt, köztük a tudomány, a diplomácia, a politika számos képviselője és további érdeklődők.

Dr. Patzelt professzor úr már az előadása bevezetőjében rámutatott ennek a választásnak a különleges jelentőségére, amely valószínűleg nem csak az elkövetkező négy évre, hanem hosszabb időre át fogja alakítani a Szövetségi Köztársaságot. Előadásában három központi kérdésre fókuszált, amelyeket mélyreható elemzéssel is alátámasztott. Előadását a ,,Ki lesz kancellár és milyen szövetségben?” kérdéssel indította. Patzelt professzor kifejtette, hogy a CDU párt konzervatív tartalmak híján sok szavazót veszített el az AfD javára. Különösen érvényes ez a megállapítás Kelet-Németország esetében. Ugyanakkor megállapította, hogy a CDU jelentős kérdésekben átvette a Zöldek klasszikus álláspontját. A Zöldek egészen nyilvánvalóan kormányozni akarnak, és ezt ősztől megtehetik, akár a CDU-val, akár nélküle.

A második központi téma, amellyel a politológus professzor a Bundestag-választást megközelítette, a német társadalomban tapasztalható törésvonal mentén fogható meg, valamint arra vezethető vissza a pártrendszer átrendeződése. A központi kérdés elsősorban az, hogy a különböző társadalmi csoportok és pártok hogyan akarnak eljárni, ill. fenntartani a nemzetállam fogalmát. Ezen törésvonal mentén válik ketté a társadalom az ,,anywheres” csoportra, a globalistákra – az új elitre –, akiket elsősorban a Zöldek képviselnek, és ezzel ellentétben áll a ,,somewheres” csoport, azaz a hazához kötődő társadalmi rétegek. Ez utóbbihoz tartoznak a ,,kisemberek” és a munkások.

A CDU továbbra is a ,,kisemberek” pártja maradt, de már más funkciót szeretne betölteni, hasonlóan a Zöldekhez a modern és városi rétegek képviseletét célozza meg. Ezzel szemben az AfD avanzsált a munkások új politikai pártjává.

Patzelt úr előadása az elkövetkező tíz év politikai stílusára vonatkozó kitekintéssel zárult. A politikai stílust napjainkban már az erkölcsi felháborodás határozza meg, az értékítélet kinyilvánítása felváltotta az érvelést, a tényállításokat. Patzelt úr reményének adott hangot Armin Laschet CDU/CSU kancellárjelöltként való jelölése tekintetében. Mint fogalmazott, Laschet a racionális diskurzust, a tartalmat képviseli, ami számára fontosabb jelentőséggel bír, mint a Söder által képviselt populizmus. Előadása zárásaként a politológus professzor felvázolta azokat a fontos tényezőket, amelyek befolyásolni fogják a választást: ezek közé tartozik például a koronavírus-politika vagy a média szerepe a Baerbock asszonyról alkotott pozitív kép közvetítésében.

Az előadást követően a résztvevők kérdéseket tehettek fel: ennek során szó esett a CDU és a CSU viszonyáról, a magyar–német kapcsolatokról és Friedrich Merz szerepéről.