Reading time: 1 minute

Hatrészes rendezvénysorozatban dolgozza fel a magyar történelem vitás kérdéseit az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolája. A második eseményen az 1526-os mohácsi csatavesztést, valamint annak előzményeit és utóéletét járták körül, a kérdéskör két ismert és elismert szakértőjével, Fodor Pál (BTK TTI), illetve B. Szabó János (BTM) történészekkel.

A vitaest moderátorai Pócza Kálmán és Gali Máté, a Társadalom- és Történelemtudományi Iskola munkatársai a közéletben is tematizált fontos felvetésekkel kapcsolatban igyekeztek megismertetni a szakemberek álláspontjait az érdeklődőkkel. A beszélgetés során ennek nyomán terítékre került többek között a közemlékezetben korábban egyértelműen negatív tónusban lefestett Jagelló-korszak (1490–1526) történelmének árnyalása, a közönség megismerhette a mohácsi csatatér pontos helyszínének kutatására vonatkozó legújabb eredményeket, de szó esett a csatavesztés évszázadok alatt változó megítéléséről is a honi közgondolkodásban.

Az ismételten szépszámú jelenlévő előtt lezajlott vitaestet a sorozat keretében április 26-án délután újabb esemény követi. Ekkor Miru György (DE) és Gerő András (HTI) történészek az 1867-es kiegyezésről, valamint annak későbbi emlékezetéről fognak eszmét cserélni.