Reading time: 8 minutes

Február 17 és 19 között két MCC-s diák is részt vett a Kiváló Erdélyi Diákok program keretein belül egy brüsszeli tanulmányi úton.

Február 17 és 19 között két MCC-s diák is részt vett a Kiváló Erdélyi Diákok program keretein belül egy brüsszeli tanulmányi úton. Alább Filip Rebeka másodéves jogászunk és Széri Zselyke ugyancsak másodéves kommunikációs hallgatónk beszámolóját olvashatják.

"Brüsszel nem csupán Belgium fővárosa, hanem Európa fővárosa is. A város, ahol szinte tökéletes szimbiózusban él a régi és az új, a nemzetek találkozása, az együttműködés és a sokszínűség. 

Február 17-19 között bepillantást nyerhettünk egy MCC-s társammal Brüsszel nyüzsgő és történelmi városában, Vincze Lóránt képviselő úr által meghirdetett tanulmányi út kereteiben, további marosvásárhelyi, besztercei, bukaresti és kolozsvári diákokkal. 

Látogatásunk fő célpontja az Európai Parlament volt, amely során részt vettünk egy, az Európai Unióról szóló szemináriumon, tudásunkat bővítettük egy kvíz során, valamint bevezettek minket a brüsszeli plenáris ülésterembe, ahol szerencsénk volt megtekinteni egy plenáris gyűlést is. Megtudtuk, hogy bár az Európai Parlament tagjai leginkább a strasbourgi gyűléstermet használják ilyen gyűlésekre, mégis kiváló élmény volt bebarangolni az épületet.

A parlamenti látogatásunk továbbá, Vincze Lóránt és Winkler Gyula képviselő urak által megtartott szemináriummal folytatódott. A lehetőségünkre állított két óra alatt, nem csak a képviselő urak mutatkoztak be, de egy kérdés szekcióra is esélyünk volt, amely olyan jól sikerült, hogy egy koherens beszélgetés alakult ki köztünk. Érintettünk többek között olyan témákat, mint a Minority SafePack keletkezése, a megszavaztatási procedúrája és a gyakorlati jelentősége. Ugyanakkor olyan témákról is beszélgettünk, mint az oktatás, aminek kapcsán megtudthattuk azokat a feltörekvéseket amelyeket az Európai Néppárt elkövet az oktatás jobb szinten való érvényesítéséért. 

Az aktualitások mellett megoszthattunk olyan gondolatokat, problémákat, amelyek minket, erdélyi fiatalokat foglalkoztatnak, amelyekre a képviselő urak legjobb tudásuk szerint probáltak választ adni. 

Az Európai Parlament látogatása mellett, esélyünk volt Brüsszel történelmi részének feltárására. Meglátogattuk a Laeken Királyi Palotát, a város szimbólumát Manneken Pis és Jeanekke Pis, a flamand reneszánsz kiemelkedő épületét, és megcsodálhattuk a Grand Palace-t is. Emellett elsétáltunk olyan híres épületek mellett, mint például a Galeries Royales Saint – Hubert, ami Európa első bevásárlóárkádja, vagy a Parc de Bruxelles és a Quartier Royal. 

A tanulmányi út által az erdélyi fiatalok egy része végre megértette a gyakorlati jelentőségét is az Európai Uniónak, azzal a tudattal hazatérni pedig, miszerint képviseletünk jó kezekben van Brüssszelben nagyon megnyugtató érzés volt, hiszen, ahogyan elhangzott az egyik szeminárium alatt is, mindnyájan európai nagyköveteknek tekinthetjük magunkat, lehetőségünk van arra, hogy befolyásoljuk a környezetünk szemléletét, tudását, azokkal az élményekkel amelyeket mi átéltünk. 

Köszönjük tehát a szervezőknek és az MCC-nek a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a tanulságos „kiránduláson” és mindenkit csak buzdítanék arra, hogy a befektetett munka gyümölcsöt terem nem csak a szakmánkban és az egyetemen, de az egyetem melletti tevékenységeinkben is."

 Filip Rebeka, BBTE Jog
Nemzetközi kapcsolatok és gazdaság szakirány

"Mikor először hallottam erről a lehetőségről nagy izgatottságot és hálát éreztem. Hálás voltam, amiért létrejött a Kiváló Erdélyi Diákok program Vincze Loránt képviselő úr kezdeményezésével, akinek meghívására látogathattuk meg Brüsszelt három napra, és hálás voltam koordinátorunknak, hogy elénk tárta ezt a lehetőséget. A programnak köszönhetően költségmentesen utazhattunk el az Európai Unió fővárosába, ahol gondoskodtak az elszállásolásunkról valamint étkeztetésünkről egyaránt és arról, hogy ezt a három napot a lehető legaktívabban használjuk ki. 

Február 17-én indultunk. Ezt megelőző hetekben e-mailen keresztül tartottuk a kapcsolatot a program egyik szervezőjével, akitől megkaptuk a programtervet és minden olyan információt, amely szükséges volt az elindulásunkhoz. Hétfő reggel kiérkezve a repülőtérre, hamar összetalálkoztunk több társunkkal is, így már nem éreztük magunkat olyan egyedül, hiszen a program nem csak Brüsszellel és az Európai Parlamenttel ismertetett meg minket, hanem első repülőutunkat is átélhettük neki köszönhetően. 

Landolásunk első pillanataiban kiderült, hogy több mint huszan vagyunk, akik a programnak köszönhetően Brüsszelbe látogathatunk. Velünk utaztak még a MIET (Maros megyei Ifjúsági Egyezetető Tanács) diákjai, a BMDSZ (Bukaresti Magyar Diákszövetség) tagjai, valamint az RMDSZ által szervezett Csibetábor díjazottjai. A repülőtér előtt egy busszal vártak minket, szervezetten a szálláshelyünkre mentünk, és mindenki elfoglalta a szobáját, majd egy rövid pihenő után vacsorával és rövid városnézéssel zártuk a hosszú napot. 

A második brüsszeli napunkat városnézéssel kezdtük, ellátogattunk néhány nevezetességhez, mint például a Grand Palace, a Royal színház, a Királyi palota, a Szent Mihály és Szent Gudula – Székesegyház, a Notre Dame du Sablon, majd a városnézés és rengeteg séta végén megérkeztünk az Európai Parlamenthez. Miután át estünk az ellenőrzésen, egy szemináriumon vettünk részt, majd utána a brüsszeli plenáris üléstermet néztük meg. Ezt követően találkoztunk Vincze Loránt képviselő úrral, majd néhány kép és fotózkodás után körbevezetett minket a parlamentben, megmutatta saját irodáját, azt, hogy hol szoktak gyűlésezni, minden teremnek elmesélte a rendeltetését. A találkozást egy nagy beszélgetéssel zártuk, ahova később Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő is csatlakozott, megismerhettük a Parlament működését és betekinthettünk a képviselők munkájába. A közös vacsorát követően szabad program következett. Így páran elindultunk körbe nézni a városban, sétálóutcákban, csodáltuk Brüsszelt és próbáltuk jól emlékezetünkbe vésni. 

A harmadik nap értelemszerűen kicsit szomorkásabban telt, nem akartunk ilyen hamar haza menni. Egy gyors reggeli után indultunk is, hogy a maradék időnket kihasználva még a be nem járt Brüsszeli utcákat felfedezzük, majd nagy ajándék- és csokoládévásárlásba kezdtünk. 11 órára visszaértünk a hotelhez, ahol leadtuk a szobánkat nyitó kártyákat, majd busszal indultunk vissza a reptérre. Késő délután érkeztünk meg Kolozsvárra, ahol elbúcsúztunk a többiektől majd mindenki elindult haza, hogy az elmúlt nap fáradalmait kipihenhesse. 

Bár ez a három nap nagyon hamar eltelt, de minden percét nagyon élveztem és elég volt arra, hogy beleszeressek Brüsszelbe, még ha nem is sikerült bejárni az egész várost. Remélem lesz még rá lehetőségem, hogy újra meglátogathassam. Hatalmas élménnyel tértem haza és motivációval, hisz ez az út megmutatta, hogy kellő szorgalommal és tanulással mi mindent el tud érni az ember, ha igyekszik és maximális energiával áll tanulmányai elé. Talán egyszer én is a parlamentben dolgozhatok és vezethetem körbe az oda látogató erdélyi diákokat."

 Széri Zselyke, BBTE Kommunikáció és közkapcsolatok
Média és kommunikáció szakirány